PRIHVAĆEN PRORAČUN ZAGREBA: HDZ-ov Herman pojašnjavao gradonačelniku što je idiotizam

Nakon višesatne burne rasprave, na jučerašnjoj 18. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba izglasan je prijedlog proračuna za iduću godinu, nikad izdašniji u vrijednosti čak 16,6 milijardi kuna, odnosno 2,2 milijarde eura.

Izvor: Media servis

Gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima bio je izložen nizu kritika iz oporbenih redova, među kojima je i ona MOST-ovca Lovre Markovića:
”Treba naglasiti ovdje je da je generalno izuzetno nekonstruktivan pristup rada i rasprava o proračunu kada se proračun donosi na ovoj razini kada mi zastupnici ni ne možemo zapravo dobiti detaljniji uvid u ono što stoji iza svake pojedinačne stavke. To su sve nekakve okvirne i paušalne procjene na što se određena stavka odnosi”.

”Apsolutno stojim iza ovog proračuna jer znam svaku stavku ovog proračunu. Ne znam koji normalan gradonačelnik bi do te mjere bi bio na sastancima s uredima i prolazio stavku po stavku, ali ja jesam. I zato nemojte me podcjenjivati u tom smislu. Ja znam vrlo dobro ovaj proračun i znam što potpisujem kad ga predlažem vama. U tom smislu ovaj proračun je iskorak za Grad Zagreb, a vrijeme će to na kraju pokazati jer će se rezultati gledati na kraju mandata”, odgovorio je Tomašević.

Nije gradonačelnik dugo imao strpljenja zbog čega je naljutio gradske zastupnike u opozicijskim redovima.

“Ja mislim da su dvostruki standardi, cijeli dan ovdje biti kao gradonačelnik i moji zamjenici i slušati kako zastupnici oporbe govore da smo nekompetentni, neznalice i da smo neinteligentni i lažovi. Najnormalnije. A onda kada ja kažem da sam se naslušao danas baljezgarija, to izazove reakciju da cijela oporba napusti dvoranu”, rekao je gradonačelnik.

”Idiotizam, baljezganje i tako dalje… Sad ću ja reći nešto o čemu ja kao liječnik znam malo više od vas koji ste politologiju završili. Gradonačelnik vrijeđa zastupnike. Idiotizam, baljezganje i tako dalje. Podsjetit ću vas da je idiotizam najteži stupanj mentalne retardacije, vjerojatno nešto što ne znate, čime vrijeđate, osim nas zastupnike, i te ljude koji su nažalost bolesni”, nadovezao se na Tomaševićeve riječi Mislav Herman iz HDZ-a nakon čega su oporbenjaci napustili sjednicu.

Proračun je stoga prihvaćen s 25 glasova ‘za’ i jednim suzdržanim. Tijekom jučerašnjeg dana gradonačelnik se hvalio da proračun obuhvaća povećanje plaća javnim službenicima, tri puta veće ulaganje u kapitalne investicije, a prihodi iz EU fondova procjenjuju se na čak 1,2 milijarde kuna.