PRIČA O 1.000 EURA: Jednokratna potpora za rađanje je ponižavanje žena

žene, voda, plutanje

Socijaldemokratski forum žena Rijeke obratio se priopćenjem u povodu Dana žena. U njemu se podupiru prijedlozi zakona koje je u proceduru u Hrvatskome saboru uputio Klub SDP-a, kao dio paketa mjera koje trebaju doprinijeti boljem statusu žena u hrvatskome društvu.

U priopćenju, koje potpisuje Ana Komparić Devčić, predsjednica, stoji:

“Predstavljene izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Zakona o mirovinskom osiguranju prvi su korak u sustavnom i sveobuhvatnom unaprjeđenju obiteljske i demografske politike te politike rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj. Demografska politika jest i politika tržišta rada i moderna obiteljska politika, nasuprot konzervativne obiteljske paradigme koju promoviraju HDZ, MOST i pridruženi im sateliti, a najavljene mjere Vlade Republike Hrvatske u tom smislu svjedoče o visokoj razini nerazumijevanja i neznanja, koje će nas skupo stajati.

Svodeći demografsku i obiteljsku politiku te politiku rodne ravnopravnosti i – u konačnici – ekonomsku politiku te status žena u hrvatskome društvu na pitanje jednokratne potpore od „tisuću eura“ za svako novorođeno dijete, Vlada se jasno odredila: umjesto stvaranja mogućnosti za zapošljavanje žena i uvjeta za razvijanje socijalnih, obiteljskih usluga kao javno financirane podrške roditeljima, žene ponižavate nudeći nam jednokratnu novčanu potporu za rađanje.

Takva je politika kratkovidna, riječ je o vatrogasnim mjerama, improvizaciji i nedostatku bilo kakve vizije razvitka hrvatskoga društva.

Žene su za Vladu Republike Hrvatske svedene na svoje maternice, a njima se manipulira u politikantske svrhe.”