PRGOMET PREDSTAVIO PROGRAM: Plenković očekuje da ga podrže svi HDZ-ovci

Foto: Facebook
Foto: Facebook

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet predstavio je program i suradnike s kojima namjerava osvojiti vlast u glavnom gradu. Da misle ozbiljno, potvrdio je šef HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je Prgometu došao dati podršku.

Izvješće: Kristina Bokanić

Velika dvorana Hrvatskog novinarskog društva bila je pretijesna za sve one koji su došli dati podršku Prgometu. Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna – poručio je Prgomet, uvjeren da Zagreb može voditi bolje i transparentnije od Bandića.

“Krenut ćemo od onoga što Zagreb u ovom trenutku nema, a to je strategija. Zagreb se zadnjih 30 godina mijenja velikom brzinom, a GUP je ostao na staroj razini.Što to znači? Znači policentričan Zagreb u kojem svaki građanin ima pravo na jednaku kvalitetu života. Policentričan Zagreb znači nova sjedišta okupljanja ljudi, počevši od Sesveta do Novog Zagreba. Kada nekoga sada pitate što je centar Zagreba neće znati je li to jedan od trgovačkih centara ili avenija” kaže Prgomet.

Najavio je jačanje sustava domova zdravlja, obiteljske medicine kroz koncesije te jačanje centara za palijativnu skrb. Dođe li na vlast, planira u suradnji s Vladom izgraditi dječju bolnicu na površini većoj od 32 tisuće kvadrata. Projekt može biti gotov za 7 godina, a vrijednost istog veća je od 270 milijuna eura. Odakle novac?”2020 Hrvatska će moći povući 10 mlrd eura iz EU, a do tada treba napraviti dobar plan i program i povući novac za dječju bolnicu” pojasnio je Prgomet.

Do kraja mandata uveo bi treću smjenu u dječjim vrtićima, a po grupama bi bilo najviše 15-ero djece. Produljeni boravak uveo bi u svim zagrebačkim osnovnim školama. Povećao bi ulaganje u školske sportske aktivnosti.”Mi ćemo inzistirati na tome i financirati da barem tri školska sata nakon nastave školske dvorane ostaju djeci da ih treniraju ne samo njihovi profesori već i djelatnici Zagrebačkog sportskog saveza” obećaje Prgomet. Nije Prgomet zaboravio spomenuti ni da je hrvatski branitelj pa će, dođe li na vlast, uvesti preventivne preglede za branitelje kroz zagrebačke bolnice te izgradnju veteranskog doma za branitelje.

Namjerava približiti kulturu svim građanima Zagreba, a nije zaboravio niti najveću boljku glavnog grada – otpad.”Naša namjera je u iduće četiri godine recikliranje otpada povećati na 50 posto. Drugo, uvesti plaćanje po količini otpada, odnosno iščipirati sve kante za otpad. Zatvaranje i saniranje Jakuševca u iduće dvije godine i otvaranje novog odlagališta koje ne može biti u Zagrebu. Dakle, priča o spalionici u Resniku ne pije vodu” tvrdi Prgomet.

U planu je uvođenje sustava tzv. Smart citya, koji uključuje i javno dostupne podatke o svakoj kuni utrošenoj iz proračuna.”Nema ničega tajno, niti stotinu aneksa. Svaki građanin će u svakom trenutku moći znati kod koga se nalazi njegov dokument i zašto nije riješen” nastavlja Prgomet. U planu ima staviti u funkciju prazne gradske prostore, te puno bolje povlačiti sredstva iz EU fondova. Šokantno mu je, kaže, što je Zagreb u zadnjih 6 godina izvukao svega 50 milijuna kuna iz fondova. Pohvalio se kako je njegova klinika, za usporedbu, samo ove godine povukla iz EU fondova 3 milijuna kuna.

Poseban gradski ured za EU fondove je ono što će osnovati zasjedne li za koji mjesec u Bandićevu fotelju. Nije propustio pohvaliti HDZ-ove gradske zastupnike, zaslužne za izglasavanje dodatnog novca u proračunu za spomenute projekte. Smatra da su gradske četvrti – njih ukupno 17, te koje trebaju osiguravati prioritetne projekte. To, tvrdi, nije posao gradonačelnika. Tvrdi da ga njegovi zaposlenici obožavaju, te da će, dođe li na vlast, grad voditi ozbiljno i predano, u čemu će mu pomoći njegov tim, koji broji i nekoliko žena. Svaku Prgometovu riječ pomno je iz prvih redova pratio njegov stranački šef i premijer Andrej Plenković.

Za njega je Prgomet jedini pravi HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, a takav stav očekuje i od ostalih HDZ-ovaca.”Ovakvu gužvu nisam još vidio ovdje na nekoliko ranijih prezentacija i to pokazuje snagu, odlučnosti i jedinstvo HDZ-a. Ako smo 11.rujna u I., II., i VI. i VII. izbornoj jedinici imali rezultate između 31-33 % onda od svih vas ovdje očekujem da se ti rezultati ponove i 31.svibnja” poručio je Plenković. Krajnje je vrijeme da se u Zagrebu dogodi promjena, poručio je Plenković.

“Drago, imaš moju punu potporu. Zagrebački proračun je nešto više od 9 mlrd kuna, i to je velika odgovornost. Zagreb je središte Hrvatske i prigoda je da HDZ pridonese da Zagreb bude velika europska metropola, središte ovog dijela Europe i da imamo gradonačelnika kakvog Zagreb zaslužuje” zaključio je Plenković.

Komentiraj