PREVIŠE PRANJA ŠTETI: Sapun koristite samo kada ste jako prljavi

pranje, rijeka

Peremo li se svaki dan, pa i više puta, ne činimo dobro, jer svaki put gulimo bakterije na koži koje pomažu da se ne stvore akne i ekcemi, ističe Robynne Chutkan, osnivačica Centra za probavu za Žene u Chevy Chaseu u američkoj saveznoj državi Maryland

Dr. Chutkan kaže kako ljudi danas imaju veliki problem u svom odnosu prema čistoći. Naime, ističe, kako kontakt s prljavštinom pomaže našem mikrobiomu u nastojanju kako prepoznati one prijateljske bakterije nasuprot neprijateljskih.

Zato dr. Chutkan predlaže da promijenimo svoje navike o super čistoći. Posegnimo za sapunom samo onda kada smo baš jako prljavi. I uvijek potražimo blage sapune, one koji su proizvedeni od organskih sastojaka. Jer, antibakterijski sapuni vrlo često imaju u sebi mnogo prejakih kemikalija koje štete koži.

Dr. posebno napominje da ako se baš nismo valjali u blatu, onda su jedina mjesta na našem tijelu koja moramo svakodnevno tretirati sapunom prepone i mjesta ispod pazuha. Za sve ostalo voda je dovoljna, čak i onda ako smo bili jako znojni. Na kraju dr. Chutkan i poručuje:

„Prljavština uglavnom ne uzrokuje bolest, ali kontinuirano ubijanje dobrih bakterija na koži može baš jako naštetiti našem imunitetu. (d. g.)