PRESUDA ZA SLUČAJ HEP – DIOKI: Ivo Sanader i Robert Ježić oslobođeni

Podijelite članak

ivo sanader, novo

U slučaju HEP-Dioki u kojem je uz bivšeg premijeraIvu Sanadera i Roberta Ježića Uskok teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo, sutkinja Jasna Galešić je na Županijskom sudu u Zagrebu Sanadera i Ježića oslobodila optužbi.

Oslobođeni su za optužbe za zajam i pogodovanje u prodaji jeftine struje Diokiju, kojem je na čelu tada bio Ježić.

Podsjrtimo, kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispiti, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, obrana je ustraju u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Još u ožujku, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici isticali su da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu. To su ponovili i u završnom govoru ističući da protiv Sanadera ne postoji ni jedan materijalni dokaz.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

PISALI SMO:

AFERA HYPO: Sanader proglašen krivim – dobio dvije godine i 6 mjeseci – čitajte OVDJE.

Komentiraj