PRESUDA U OSIJEKU: Zdravku Mamiću 6,5 godina, a Zoranu 4 godine i 11 mjeseci

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na Županijskom sudu u Osijeku sudac Darko Krušlin izrekao je presudu Zdravku Mamiću i suoptuženicima, zbog optužbi da su iz Dinamo izvukli 116 milijuna kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena, te oštetili državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza.

Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar.

Nitko od optuženih nije bio u sudnici, gdje su bili njihovi odvjetnici.

Zdravko Mamić je osuđen ukupno na 6 i pol godina zatvora, Zoran Mamić na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na četiri i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na tri godine.

Osim što je nepravomoćno osuđen na 6 i pol godina zatvora, Mamić mora vratiti 52 millijuna kuna.

Velik je i impozantan broj i oduzetih nekretnina i novca.

Predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin je pročitao kako je Zdravko Mamić osuđen po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Podsjećamo, suđenje je započelo 27. travnja prošle godine, a četvorica okrivljenika izjasnila su se da se ne smatraju krivima. Tužiteljstvo je pak na posljednjem ročištu 28. svibnja predložilo da se svi optuženici proglase krivima i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne.

Obrana je zatražila oslobađujuću presudu, smatrajući da USKOK nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj Dinamu. “Ako nema štete, nema ni kaznenog djela”, rekao je Veljko Miljević, Mamićev odvjetnik. To je stav i Skupštine Dinama.

Tijekom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja.

Podsjećamo, Zdravko Mamić, bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama u utorak je, dan prije izricanja presude, otišao u Međugorje.

Budući je dobio više od pet godina zatvora Zdravko Mamić u Bosni i Hercegovini može biti ispitan, ali ne i zadržan u zatvoru.

Zdravko Mamić posjeduje državljanstvo BIH te bi bio uhićen ako bi prešao hrvatski granični prijelaz.

Uz sve to Mamić je izjavio kako će i ostati u BiH bude li osuđen na više od pet godina, jer mu se, kaže, lakše braniti sa slobode nego li iz zatvora.

PISALI SMO:

MAMIĆ IZ MEĐUGORJA: Presuda je lažna i monstruozna – bijesan sam, žestoko ću uzvratiti! – čitajte OVDJE.

 

Komentiraj