PRESSICA PREDSJEDNICE: “Imala sam jedan cilj – da se glas Hrvatske čuje, prepoznava i uvažava”

Podijelite članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je konferenciju za medije u prigodi četvrte obljetnice njezinog obnašanja dužnosti predsjednice RH.

“Usredotočit ću se na samo nekoliko segmenata svojeg rada koje držim ključnim. Vanjska politika koju sam promovirala od početka snažno je usredotočena na što bolje pozicioniranje Hrvatske u EU-a i NATO-a. Želim izdvojiti susrete s kineskim predsjednikom Xijem, predsjednicima Trumpom, Putinom, kancelarkom Merkel i drugima”, rekla je predsjednica na početku tek druge pressice u četiri godine mandata.

Potom je nabrajala što je učinila i u čemu je sudjelovala. “Posebno je značajna Inicijativa Triju mora koja je uspjela i ima potencijala transformirati 12 zemalja EU. Unutar inicijative triju mora Hrvatska može više napredovati. Hrvatska će tako pridonijeti energetskoj neovisnosti EU kao energetsko središtu na jugu srednje Europe. Temeljni je cilj inicijative rast standarda i bolji život za sve naše građane… Imala sam jedan cilj – da se glas Hrvatske čuje, prepoznava i uvažava”, rekla je.

Naglasila je kako je do sada, ali i dalje “odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu”.

Predsjednica je ustvrdila da je “dobro biti članicom NATO saveza, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami. Izdvajanja za obranu nisu trošak. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, već se Hrvatska brani i na drugom kraju. Naša je dužnost da Hrvatsku zaštitimo”, rekla je i poručila da se Hrvatska ne brani samo na granicama, nego i na kriznim udaljenim žarištima.

Na pitanje novinara je li zadovoljna i kakvu bi si ocjenu dala, odgovorila je da je zadovoljna, ali da će ocjenu dati građani.

S druge strane na pitanje je li u posljednje vrijeme, zbog podrške koju očekuje od HDZ-a, otupila oštricu prema Vladi, rekla je da su novinari ti koji su potencirali sukob kojeg po njoj nije bilo. Kaže da je samo ukazivala na ono što bi po njoj trebalo raditi bolje.

I dalje vjeruje da će Hrvatska biti ponajbolja zemlja za život, da će biti razvijena, ali nije rekla kada. Bio je to odgovor na pitanje kako je obećavala da će Hrvatska biti nova Švicarska, da će biti najrazvijenija zemlja…

Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska”, rekla je potom parolu koju je rekla i prije četiri godine.

Predsjednica se korigirala u odnosu na jednu svoju izjavu kada je rekla kako je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav.

Sada je rekla kako je to izrekla navođena svojim savjetnicima, ali da je to pogrešno, jer “taj pozdrav nije povijesni hrvatski pozdrav… On je neprihvatljiv i kompromitiran”.

 

Komentiraj