PRESSICA GRADSKE VLASTI: Tomašević i Klisović o novim projektima u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović održali su konferenciju za medije na kojoj su prošli kroz brojne aktualne teme te na kraju godine podvukli crtu.

Izvor: Media servis

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako nije zadovoljan obnovom u Zagrebu, ali da su napravili sve što su mogli. “Tražili smo izmjene zakona i nema više nikakvog alibija od strane države da ne krene u to”, nadodao je Tomašević.

“Napravili smo sve što smo mogli. Dali smo pomoć Fondu i Ministarstvu graditeljstva, napravili svoje natječaje i dijelili do 50 tisuća kuna građanima čiji su domovi oštećeni u potresu”.

Govoreći o obnovi, SDP-ov predsjednik Skupštine Joško Klisović nadovezao se na ponovno puknuće cijevi u Zagrebu i rekao kako je gradu potrebna kompletna obnova vodovodne infrastrukture.

“To nije posao koji možete preko noći napraviti, to je posao koji će trajati godinama, desetljećima, koji će koštati puno. Ali neki plan moramo imati”.

A gradonačelnik se nadovezao na Klisovića. “Rekao sam već, imali smo brojne sastanke sa Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Postoji projekt koji se zove Aglomeracija Zagreb. U sljedećih osam godina dvije milijarde kuna iz EU fondova će ići u Grad Zagreb u ulaganje u novu mrežu vodooopskrbe i odvodnje, odnosno modernizaciju postojeće”.

Normalizacija na Ribnjaku očekuje se tijekom noći, dodao je Tomašević i naglasio kako je iza gradske vlasti izazovna godina.

“Shvatili smo da je cijeli proračun napuhan fiktivnom prodajom i postojalo je puno troškova koji uopće nisu u proračunu”, rekao je Tomašević.

“I zbog toga smo išli u rezanje i rebalans. Odmah smo na početku morali ići s rezovima, prvo smo rezali sebi. Pročelničke i savjetničke pozicije, vezano za naknade vijećnicima, vozni park”.

Rezovi su zahvatili i gradske urede. “Od 1. siječnja imat ćemo 16, a ne 27 ureda. Njih će voditi privremeno vd. pročelnici dok se ne raspišu natječaji. Neki od ureda ostaju u pravnom slijedu.”

Gradonačelnik je najavio i cijeli niz projekata kojima planira poboljšati stanje u gradu. “Osim daljnje stabilizacije očekujemo konkretne razvojne projekte. To se vidi i kroz proračun, koji je prošao i vezano za zelenu transformaciju grada, pametnu rasvjetu, solarizaciju krovova i kroz gospodarenje otpadom, gdje smo postavili financijske temelje za novu sortirnicu i kompostanu u vlasništvu grada. Tu napokon počinju projekti za izgradnju pogona koji se nisu dogodili u zadnjih 20 godina”.

A SDP-ov predsjednik Skupštine Joško Klisović govorio je o mjeri roditelj-odgojitelj. “Ukoliko ne budemo zadovoljni s učincima, onda ćemo izaći s našim prijedlozima kako ju doraditi, popraviti, a ako treba i napraviti rebalans proračuna. Ono što se može očekivati je predan i analitičan rad SDP-a na ovoj mjeri koju smatramo važnom za naše građane, korisnike te mjere”.

Potom je govorio o dočeku Nove godine na Trgu bana Jelačića. “Razgovaramo i s policijom i drugim službama, a s druge strane s epidemiolozima. I dalje brusimo detalje, na koji način će to izgledati”.

Što se žičare tiče slijedi izmjena građevinske dozvole i novo mjerenje buke, rekao je. “Ono što je nekakva realna situacija je da bi moglo biti krajem siječnja ili početkom veljače žičara otvorena, znači da ima apsolutno sve dozvole”.