PREPORUKE ZA PROSLAVU OLUJE: Nemojte se grliti, ljubiti, rukovati – nema čestitanja

Poznati su detalji proslave 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Središnja proslava održat će se na kninskom trgu, uz videoprijenos događanja s tvrđave. Po prvi put nakon Domovinskog rata na obljetnicu Oluje dolazi predstavnik srpske nacionalne manjine, a potpredsjednik Vlade odlazi odati počast srpskim civilima u Gruborima.

Izvor: Media servis

Nakon tjedana polemiziranja o tome tko mora na obljetnicu Oluje u Knin, a tko odati počast srpskim civilima u Gruborima – rješenje je na stolu. U Knin ide potpredsjednik Vlade i član SDSS-a Boris Milošević, a u Grubore ministar branitelja Tomo Medved. Je li riječ o pozitivnom pomaku ili trgovini, komentirao je ministar obrane Mario Banožić:

“Ne bih rekao da je riječ o trgovini, Milošević je član Vlade, a na Oluju su uvijek dolazili članovi Vlade. Ministar branitelja Tomo Medved doći će na navedeni događaj i mislim da je to pozitivan pomaka za zatvaranje ideoloških priča u hrvatskom društvu.”

Premijer Andrej Plenković u intervjuu za RTL rekao je da njegova želja bila da baš Milošević bude u Kninu.

“Mislim da je to dobro, korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, odnos prema recentnoj povijesti. sigurno će to biti doprinos u odnosima između Hrvatske i Srbije.”

A poznat je i detaljan program proslave. Sve će početi 4. kolovoza u 19 sati, a od 20 sati održat će se prijem ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi. Središnja proslava počinje dan kasnije, 5. kolovoza budnicom ulicama Knina, nakon čega od 9 sati slijedi dolazak visokih vojnih i državnih uzvanika, a kasnije i svečanost na kninskoj tvrđavi koja će se prenositi na videozidu na gradskom trgu. Himnu će izvoditi Barbara Suhodolčan.

Nakon preleta migova položit će se vijenci i zapaliti svijeće ispred spomenika Oluja 95. Predsjednik organizacijskog odbora i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop:

“Zajedniči vijenac polažu Ante Gotovina, predstavnik branitelja i ratni zapovjednik, Andrej Plenković predsjednik Vlade RH, Gordan Jandroković predsjednik Sabora, Zoran Milanović, predsjednik republike i zapovjednik Oružanih snaga.”

U 20 sati je svečani koncert na kninskoj tvrđavi bez publike, koji će izravno prenositi HRT. Epidemiolog Pavle Jeličić uputio je apel građanima da ostanu kod kuće ako pripadaju ruizičnim skupinama.

“Apeliramo da ljudi koji imaju bilo kakve respiratorne simptome kao što su kašalj, zaduha, visoka temperatura, probavne tegobe, također da ostanu doma.”

Evo savjeta za one koji će ipak u Knin: “..da se obavezno pridržavaju fizičke distance od 1,5 metra u zatvorenim prostorima te jednog metra na otvorenim. Preporuča se nošenje maski u zatvorenim prostorijama ukoliko se ne može održavati distanca. Izbjegavajte rukovanja, ljubljenja grljenja, čestitanja.

“Izrađena je i majica s oznakama 25. obljetnice akcije Oluja te pripremljen spot pod geslom „Budimo ponosni, ostanimo odgovorni“.