PREPOROD POSLAO FUCHSU 7 ZAHTJEVA: Traže plaćen smjenski i dvokratni rad – najavljuju i “iskazivanje nezadovoljstva”

Uoči početka školske godine sindikat Preporod uputio je ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu sedam prijedloga o statusu radnika za vrijeme odvijanja nastave prema modelima koje je predložilo ministarstvo. Ignorira li ministarstvo ove prijedloge i ne pokrene li dijalog sa školskim sindikatima, Preporod najavljajuje “razne oblike iskazivanja nezadovoljstva”, stoji u priopćenju sindikata Preporod koje prenosimo u cijelosti.

Tri dana uoči početka nove nastavne godine koja kreće prema A i B modelu, uz mogućnost prelaska na C-model, potaknuti brojnim primjedbama, pitanjima i prijedlozima, pristiglim iz škola, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod upućuje 7 prijedloga ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Prijedlozi se odnose isključivo na status radnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u vrijeme odvijanja nastave prema tri predložena modela.

– Poslodavac je za obavljanje nastave prema A, B i C-modelu radniku dužan izdati aneks Rješenja o tjednom zaduženju.

– Radniku se, za vrijeme odvijanja nastave prema C-modelu, osnovna plaća uvećava za smjenski i dvokratni rad.

– Za vrijeme obavljanja nastave prema B i C-modelu, radniku se nadoknađuju troškovi nastali prilikom odvijanja nastave na daljinu.

– Ako radnik nastavu obavlja prema A-modelu, a za učenike koji su oboljeli ili su u samoizolaciji, sukladno Uputama, vrijeme provedeno u obavljanju nastave prema C-modelu, radniku će se platiti kao prekovremeni rad.

– Odgojno-obrazovni radnici, upućeni na testiranje na COVID-19, oslobođeni su plaćanja troškova testiranja, odnosno troškove njihova testiranja plaća Poslodavac.

– Za vrijeme provedeno na bolovanju zbog zaraze virusom COVID-19, kao i za vrijeme provedeno u samoizolaciji, odgojno-obrazovnim radnicima plaća se isplaćuje u punom iznosu.

– Ako odgojno-obrazovni radnik nije, sukladno Uputama, koristiti dnevnu stanku, kao i stanku između nastavnih sati, radniku će se omogućiti korištenje slobodnih dana za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika.

Sindikat Preporod poziva prosvjetne vlasti da žurno započnu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja problema na koje ovi prijedlozi nude rješenja. U slučaju ignoriranja ovih prijedloga, dogodit će se razni oblici iskazivanja nezadovoljstva, a samim time dovest će se u pitanje funkcioniranje škola u okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, stoji u priopćenju sindikata Preporod koje potpisuje predsjednik sindikata Željko Stipić.

Komentiraj