PREMLAĆEN DJELATNIK ČISTOĆE: Takav napad tretirati kao napad na službenu osobu

U povodu brutalnog napada na djelatnika Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga, Zelena lista je izdala priopćenje u kojem poziva da se spomenuti incident tretira kao napad na službenu osobu.

Piše: Branimir Fagač

U svojem obraćanju javnosti Zelena lista ističe kako je Zagreb doista siguran grad, što potvrđuju i podaci koji se odnose na zabilježeni broj kaznenih djela u 2018. godini.

Naime, tijekom prošle je godine u metropoli evidentiran najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti Republike Hrvatske, a u zadnjih desetak godina, kriminalitet je smanjen za oko 30 posto.

Sasvim sigurno, piše u ‘priopćenju’ Zelena lista, i ovi podaci pospješuju rekordan broj dolazaka turista u naš grad. No, ističu kako moraju reagirati povodom jučerašnjeg divljačkog napada na radnika Čistoće, u samom središtu grada, koji je prevezen na hitnu s teškim ozljedama glave i čeljusti.

“Svjedoci smo nasilja među mladima koji su od djetinjstva bombardirani primjerima borbe, rata i sukoba kao obrasca ponašanja, pa nije ni čudo što to kasnije kulminira ovakvom agresijom na ulici”, mišljenja su.

Nadalje, Zelena lista kao političko krilo svih onih koji se bore za održivi razvoj i zaštitu okoliša, u ‘priopćenju’ ističe, da na prvo mjesto stavlja zaštitu čovjeka, te uvažavanje svih građana kao jednakih.

Smatraju da izloženost nasilju ne smije biti dio ničijeg radnog mjesta, a najmanje radnika javnih gradskih službi i to onih koji su svakodnevno izloženi svim vremenskim prilikama i neprilikama.

Za Zelenu listu su radnici Čistoće upravo jedna od najvažniji dijelova gradskih službi, te im ovim putem žele iskazati poštovanje i skrenuti pozornost na njihovu ulogu koja je važna za svakog tko želi živjeti u čistom i urednom Zagrebu.

Mišljenja su da bi se napad na djelatnike ovih javnih službi zakonski trebao tretirati kao napad na službenu osobu, a sankcije povečati s obzirom na to da oni nisu ovlašteni ni opremljeni da se brane od napada. Jer, zaključuju, njihov je posao očito jednako izložen opasnosti kao i posao policije i redarstva.

“Zelena lista od nadležnog suda očekuje žurnu provođenje postupka i donošenje presude , a sve u cilju zaštite radnika javnih gradskih službi”, ističu na kraju ‘Priopćenja’ iz Zelene liste.