PREMINULA IVANA ČALIĆ (48): Sutkinja koja je osudila Ivu Sanadera za Fimi mediju

Nakon duge i teške bolesti, preminula je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić u 48. godini života.

Sa Županijskog suda ta je vijest potvrđena za DNEVNIK,hr,

Podsjećamo kako je u javnosti postala poznata po tome što je osudila bivšeg premijera Ivu Sanadera za Fimi mediju.

Podsjetimo, o ožujku 2014. godine, sutkinja Čalić je HDZ i Sanadera proglasila krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Sanader je osuđen na devet godina zatvora.

Radila je na Općinskom sudu u Zagrebu, sve do 2009. godine, a nakon toga počinje njezina karijera na Županijskom sudu u Zagrebu. Bila je članica vijeća kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, a koje je Sanadera nepravomoćno osudilo na 10 godina u predmetima “Hypo” i “Ina-MOL”.

Ubojicama Ive Pukanića i Nike Franiće dodijelila je višegodišnje zatvorske kazne. Bila je i predsjednica vijeća u slučaju Maestro, koji se odnosio na korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju, izrekavši osuđujuću presudu, no to je rješenje pravomoćno potvrđeno samo bivšem potpredsjedniku HFP-a Josipu Matanoviću.

Svojedobno je Mirjanu Sanader i Ivicu Kirina kažnjavala jer se kao svjedoci nisu pojavili na sudu, a kaznu je izrekla i HDZ-ovom odvjetniku Davorinu Budinu.

Njega je kaznila s 5000 kuna zbog odugovlačenja postupka u slučaju Fimi medija. Sutkinja Ivana Čalić rođena je 18. ožujka 1973. godine, gdje je i završila Pravni Fakultet.