PREMIJEROV SAVJETNIK: Nema nestašica – prebrojao sam 135 pojedinačnih pasti za zube

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za ekonomiju, gostovao je na N1 televiziji i govorio o inflaciji, učincima vladinih mjera i ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj.

“U rujnu je zabilježeno osjetnije usporavanje stope inflacije što je dobra vijest, to je najniža stopa još od veljače prošle godine što pokazuje da smo u silaznom trendu”, započeo je Savić.

Dodaje da to pokazuje da vladine mjere daju rezultat. “Da nije bilo mjera Vlade i intervencije, sigurno bil stopa inflacije bila puno, puno veća. Puno bi ozbiljnija situacija bila, pogledajte sve istočne europske države, osim Slovenije.”

Savić se osvrnuo i na dizanje kamatnih stopa na depozite. “Postoji prostor za dizanje kamatnih stopa. Dosad su kamatne stope na depozite bile relativno niske i tu banke trebaju izaći u susret i mislim da si banke to mogu priuštiti u ovoj situaciji.”

Vlada je ograničila cijene određenih proizvoda, zbog čega se pojavila bojazan od mogućih nestašica, no Savić navodi da nestašice nema.

“Što se tiče nestašica, nema ih. U najvećem trgovačkom lancu naći ćete, prebrojao sam, 135 pojedinačnih pasti za zube različitih proizvođača, dimenzija, cijena i kvalitete, a njih 15 je volumena 125 ml – upravo onaj proizvod koji ima limitiranu cijenu. U kvartovskim dućanima naći ćete ih 13 do 15 pojedinačnih pasti, od kojih je jedna do dvije volumena 125 ml”, naveo je premijerov savjetnik, piše N1.