PREMIJER PLENKOVIĆ: Vlada ne može podržati restrukturiranje Uljanika

Vlada ne može podržati program restrukturiranja, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Plenković.

“S obzirom na sve okolnosti to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna slijedom ćega Vlada ovakvo restrukturiranje ne može podržati u ovom trenutku. Mi ostajemo otvoreni da tražimo nova rješenja”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da su prošli tjedan predstavljene egzaktne brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Restrukturiranje bi stajalo 10 milijardi kuna, prema ponudi strateškog partnnera, a nakon niza razgovora moglo se zaključiti da bi minimalna varijanta bila 7,5 milijardi kuna.

“Provođenje restrukturiranja od strane Vlade zahtijevalo bi veliko opterećenje za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti to nas upućuje na zaključak da je održivost upitna i Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati. Ostajemo otvoreni tražiti nova rješenja za brodogradilišta”, istaknuo je premijer.

Podsjetio je i na podatak da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna u sanacije brodogradilišta i državne potpore. Od toga 4,3 milijarde za Uljanik, devet milijardi za 3. maj, ukupno 13,3 milijardi kuna “i to govori o velikoj solidarnosti svih građana Hrvatske prema brodogradnji.”

Komentiraj