PREMIJER PLENKOVIĆ: Ulazak u europodručje je ključ i sidro našeg razvoja

Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz BBB- na BBB uz pozitivne izglede za rast, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemijske krize.

Izvor: Media servis

Hrvatsko gospodarstvo raste puno snažnije no što su u agenciji očekivali, zahvaljujući turizmu i kontinuiranoj otpornosti izvoznog sektora. Turistički dolasci u ovoj će godini vjerojatno dosegnuti 80 posto pretpandemijske razine.”Fitch je lani očekivao rast od 3.8 posto. Danas misle da ćemo rasti 8.9 posto. Ovo je najbolji rejting u povijesti. Što se tiče oporavka ekonomije, ocjene Fitcha i Europske komisije su u pogledu rezultata sezone iznad naših i njihovih očekivanja”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Ako rezultati turističke sezone budu u 2021. na kraju budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, ograničenja, sa našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu.”

“Ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost je ulazak u europodručje”, istaknuo je premijer.

“Mi odgovorno upravljamo financijama, smanjujemo javni dug, deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure makroekonomskih neravnoteža. Da nije bilo korone bili bi dogodine ispod 60 posto duga”, poručio je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!