PREMIJER PLENKOVIĆ: U kontaktu smo s Rusima oko cijepiva protiv koronavirusa

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na pitanje zašto Hrvatska ne krene stopama Mađarske koja je krenula cijepiti svoje građane ruskim cjepivom Sputnik i prije odobrenja EMA-e.

Izvor: Media servis

Poglavito nakon što su iz Rusije stigle poruke da cjepivo mogu isporučiti za dva tjedna.

”Govorite meni koji je uspostavio kontakt s ruskom stranom oko mogućnosti dostave cjepiva. Ono što sam ja želio jest da budemo u cijelosti sigurni u proceduru. Mi moramo imati povjerenje u lijek. Mi smo imali kontakte.

Jučer sam angažirao ministra vanjskih poslova i ministra zdravstva i vidjet ćemo da ako je moguće i naravno ako se dokaže pouzdanost toga cjepiva, da idemo i na tu vrstu dodatnih količina kako bismo ubrzali proces cijepljenja”.

Dodatno je objasnio proceduru oko traženja lijekova. ”Ključ je u jednom elementu, a to je u trenutku kada EMA odobri lijekove, kada se to potvrdi od svih HALMED-a na nacionalnoj razini, tada je odgovornost za taj lijek ili cjepivo na farmaceutskoj kompaniji. U varijanti da mi to stavljamo bez tih filtera, onda i mi na neki način odgovaramo”.

Osvrnuo se i na inspekcije oko cijepljenja protiv koronavirusa preko reda. Kaže da ne zna jesu li krenule, ali će ministar zdravstva Vili Beroš podnijeti izvješće o svemu što otkrije.

”Ideja je bila da se cijepe najizloženiji – zdravstveni djelatnici i najugroženiji i to je okvir koji smo dali temeljem plana cijepljenja. Je li tu bilo još nekih situacija? Očito da jest. To nažalost u smislu vertikale mi nismo u stanju kontrolirati. Tu apeliramo na sve da se ponašaju sukladno pravilima struke i plana. Ono što je naša zadaća jest da osiguramo što veći broj doza”.

Dodao je da bi do kraja ožujka u zemlju trebalo stići oko 600 tisuća doza.