PREMIJER PLENKOVIĆ: Poručujem prijateljima u BiH da Pelješki most ide dalje

VELIKI PROJEKT: Gdje je zapeo Pelješki most i hoćemo li dobiti novac iz EU fondova?! 1

Nakon što je službeno Sarajevo upozorilo Zagreb i pozvalo ga na hitnu obustavu svih aktivnosti oko izgradnje Plelješkog mosta, premijer Plenković poručio je sa sjednice Vlade da izgradnja ide dalje.

Izvješće: Media servis

U pismu kojeg je ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović poslao hrvatskom kolegi Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture, stoji da postoje pravne smetnje za izgradnju mosta, a Zagreb je pozvan da hitno obustavi sve radnje vezane uz izgradnju mosta.

Pisma je poslao i na adrese predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, europskog tajnika za proširenje Johannesa Hahna, kao i visokog predstavnika u BiH-a Valentina Inzka te šefa Delegacije Europske unije u BiH-a Lars-Gunnara Wigemarka.

Plenković je, kao je rekao, prijateljima iz BiH poručio da projekt spajanja juga Hrvatske s unutrašnjosti, koji uključuje Pelješki most ide dalje i da se ovakve teme ne trebaju politizirati.

“Most će biti izgrađen, dijalog sa BiH se nastavlja, o tome smo govorili na sjednici Vijeća ministara i Vlade RH početkom srpnja u Sarajevu. Sve što Hrvatska radi, radi sukladno međunarodnom pravu. Most će naravno biti izgrađen na teritoriju unutrašnjih voda koje su neosporno hrvatske i koje po primjeni aspekata međunarodnog prava mogu biti samo i jedino hrvatske”, rekao je Plenković.

Naglasio je i da će brodovi koji idu prema i iz Neuma imati zagarantiran neškodljiv prolaz hrvatskim prostorom, te da su tehnički gabariti mosta upravo onakvi kakve je zahtijevala Bosna i Hercegovina.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!