PREMIJER PLENKOVIĆ: Ne držimo epidemiju za rogove, ali podaci ohrabruju

Pozitivan epidemiološki trend imamo već danima, no premijer Andrej Plenković ipak poručuje: “To je ohrabrujuće, smanjuje se broj hospitaliziranih, smanjuje se broj ljudi na respiratoru, smanjuje se broj preminulih i to je jedna situacija koja je povoljnija nego inače. Nisu to idealne okolnosti da smo došli u fazu reći da držimo epidemiju za rogove i u cijelosti upravljamo njome. To nije realno, mi nismo u toj fazi, nitko nije u toj fazi.”

Premijer je još jednom rekao da je u tijeku vaccine highjacking, te dodao razmišlja li Hrvatska o drugim cjepivima koja EMA nije odobrila.

“Izgleda da se događa to da pojedine zemlje plaćaju više nego je platila EU. Mi ćemo inzistirati na poštovanju tih ugovora, prema tome to je naša zajednička zadaća. Mi kao Hrvatska nismo išli pistom da bismo išli prema nekim drugim cjepivima osim ovih za koje smo se opredijelili kao članica EU i temeljem pouzdanosti tih kompanija.”

Hrvatska neće sama započeti dijalog s proizvođačima zbog kašnjenja, rekao je premijer, te dodao da će poštovanjem zajedničkog dogovora do ljeta biti pokrivena sva ugrožena populacija. Određen broj građana još nije dobio drugu dozu, a je li na to utjecalo preuranjeno cijepljenje političara?

“Neće doći u opasnost da netko tko je primio prvu dozu na vrijeme ne primi drugu dozu. Što se tiče političara postoje, pa niti 100 koji su primili prvu dozu. Mi smo kao Vlada procijenili da je dobro da desetak ministara koji nisu prebolili koronu također primi cjepivo. Isti tretman smo ponudili Hrvatskom Saboru.”

Daleko od očiju javnosti cijepili su se suci Ustavnog i Vrhovnog suda. Premijer to ne smatra spornim: “Nije to cjepivo za privilegirane, dakle to je ponuda onim ključnim institucijama koje u Hrvatskoj postoje i to je sve. Nisu svi koji su dobili ponudu to trebali prihvatiti, na Vladi je bilo da to ponudi, mi smo to i napravili. Da nismo, onda bi se pitalo zašto samo ovi, zašto ne oni.”

Komentiraj