PREMIJER PLENKOVIĆ: Najvažnije je da nakon reforme porastu neto plaće građana

“Ideja je da se ide na rasterećenje najugroženijih, onih koji imaju najniže plaće i na taj način da se povećaju neto plaće građanima”, kazao je premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Nakon što paket bude dovršen, prvo čitanje u Saboru biti će prije ljetne stanke, a drugo čitanje na jesen kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024., najavio je.

Podsjetio je pritom da je Vlada rasteretila hrvatske građane i gospodarstvo u više krugova poreznih reformi za više od 11 milijardi kuna, kao i da su prihodi županija, gradova i općina od 2017. ukupno narasli za 11 milijardi kuna.

Također je naglasio pad stope inflacije, smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u, revidiranje naviše projekcija rasta za ovu godinu, suficit u proračunu za 2022., zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga, rast prosječnih plaća na 1.100 eura neto…

Na kritike oporbe da je riječ o predizbornom potezu, Plenković je odgovorio da se cijela njihova retorika na to svodi već godinu dana. „Ta teza je duboko smiješna, osobito kada se vidi konzistentnost naše politike u poreznim rasterećenjima, te u jačanju fiskalne i funkcionalne decentralizacije lokalnih jedinica”, poručio je, kako javlja N1, i dodao da taj narativ jednostavno ne stoji.

Za početak lipnja Plenković je najavo i veliki sastanak s hrvatskim županima te izrazio uvjerenje da će na kraju svi podržati zakonske promjene koje će omogućiti veće plaće.

Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o sutrašnjem obilježavanju 25. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, te brojnim aktualnostima proteklih dana, izvijestio je.