PREMIJER PLENKOVIĆ: Moramo cijepiti između 17 i 20 tisuća ljudi na dan

Epidemija u Hrvatskoj i dalje ne jenjava. Na nešto više od 10 tisuća testiranih, evidentirano je 3117 novozaraženih koronavirusom. Od posljedica je preminulo čak 49 osoba.

Zbog lošeg epidemiološkog stanja sve je veći pritisak na bolnice u kojima se trenutno nalazi 2201 pacijent, a na respiratoru 230. Osim u epidemiološke mjere, velike nade za suzbijanje virusa polažu se u procjepljivanje, koje, zasad, ne ide kako je bilo planirano.

Drugi je dan masovnog cijepljenja Pfizerovim dozama na Zagrebačkom velesajmu, gdje su jučer prijepodne bile neviđene gužve. Danas ipak malo bolja situacija i manja gužva. Do 20 sati planirano je, kao i jučer, cijepiti oko 4500 građana.

Do kraja tjedna u opticaju će biti Pfizer, a od ponedjeljka se nastavlja cijepljenje AstraZenecom, ali i Johnson & Johsonom potvrdio je za Media servis ravnatelj NZJZ ”Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar.Iako se pričalo o otvaranju još jednog punkta za cijepljenje na istočnom dijelu grada, do toga ipak neće doći jer su trenutni kapaciteti zadovoljavajući, rekao je.

”Mi ovdje možemo zajedno sa onim što će se cijepiti na postojećim punktovima i na onima koji još egzistiraju, ordinacijama liječnika obiteljske medicine možemo cijepiti negdje oko 6 000 ljudi. Ja se bojim da će ustvari nama i ovo biti previše za jedno manje od mjesec dana kada procijepimo one koji sada se žele cijepiti. Kasnije će biti dovoljno cjepiva, ali bojim se da neće biti dovoljno zainteresiranih”.

Odaziv prosvjetnih radnika na cijepljenje je izrazito slab što je iznenadilo resornog ministra Radovana Fuchsa.

‘Ja sam očekivao zaista veći postotak zainteresiranih. Sad kad smo došli do faze da je sve skupa posloženo i organizirano, sad baš nemamo tako idealni odaziv. Možda je razlog tom nekakvom lošem odazivu još nekakav prisutni strah o tome sa čim će se cijepiti, čim se neće cijepiti. Mislim da to ne bi trebao biti problem”.

Premijer Andrej Plenković je po tko zna koji put ponovio da je cilj do kraja lipnja cijepiti 50- 55% odrasle populacije u Hrvatskoj. No, da bi se to ostvarilo potrebno je dnevno cijepiti gotovo 20 tisuća ljudi, a trenutno je i više nego jasno da nismo ni blizu, stoga je premijer pozvao na mobilizaciju svih resursa kako bi se te brojke i ostvarile.

”Od idućeg tjedna već skačemo na 95 000 doza. Nakon toga po tjednu 173,174,175 tisuća, zadnjih pet tjedana ovoga drugoga tromjesečja po više od 200 000 doza cjepiva Pfizer tjedno. Plus Moderna, plus Astrazeneca, plus Johnson & Johnson”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!