PREMIJER PLENKOVIĆ: Milanović je svojom retorikom pokidao sve mostove

Na 77. obljetnici proboja posljednjih logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, u protokolarnoj koloni, sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima.

Izvor: Media servis

“Mi smo ovdje kao i uvijek službeno s dostojanstvom, s poštovanjem prema žrtvi. Jasna osuda zločina koji su počinjeni ovdje u logoru Jasenovac izuzetno je važna i bitna. Još jednom kažem ne samo za žrtve, nego za mlade koji dolaze i koji tek trebaju osvijestiti sve ono što se događalo u našoj povijesti.”

Izjavio je kako će Ministarstvo kulture dati sredstva Spomen području Jasenovac za izradu projektne dokumentacije koja će poslužiti za poboljšanje i modernizaciju. Ministarstvo znanosti i obrazovanja će ići s projektom da učenici idu u Jasenovac kako bi na kvalitetan način učiti o tome dobu. O pokliču Za dom spremni i izmjenama Zakona kaže – više je opcija o kojima ćemo razgovarati.

“Ono što možemo vidjeti mogu li se eventualno povećati kazne kako bismo na taj način djelovali, ja bih rekao, preventivno te sankcionirali one koji krše zakon.”

Kaže kako je Matko Raos, izaslanik ministra Tome Medveda koji je na skupu HOS-ovaca slavio godišnjicu staranja NDH-a, pogriješio. Prozivke predsjednika Republike Zorana Milanovića nije htio komentirati, a o bojkotu rada predsjednika kaže:

“Znate kada netko svojom retorikom pokida sve, ali zaista sve mostove. Dobro je što prvi puta i lijevi novinari jasno osuđuju to što on radi – to je novum i to je dobro.”

Na komemoraciju koju 28. travnja organizira Židovska zajednica premijer neće doći, jer, kaže, ima unaprijed dogovorene obveze.