PREMIJER PLENKOVIĆ: Inspektorat će pratiti cijene u trgovinama

U Istri su postrožene mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa. Trgovački lanci zatvaraju se u 18 sati, kafići i resorani su u potpunosti zatvoreni.

Izvor: Media servis

Na pitanje hoće li takve mjere uvesti cijela zemlja, premijer Andrej Plenković je odgovorio:

“Za sada je ona dinamika o kojoj smo govorili kod nas umjerena i može se slijediti. Svatko tko je zaražen, vidi se da je vanjski faktor bio presudan, dakle dolazak nekoga iz neke od zemalja gdje je epidemija raširenija. Zato poduzimamo sve mjere koje su primjerene ovom trenutku.

Ako dođe do situacije u kojoj moramo poduzimati neke snažnije mjere, mi ćemo ih poduzeti. Zdravstvena sigurnost naših sugrađana je najbitnija”.

Mnoge zemlje, nama i susjedne, razmišljaju o zatvaranju granica. Plenković kaže procjenjivat će se situacija i na dnevnoj bazi donositi odluke.

“Razmatramo sve okolnosti, ovisno o tome gdje će biti, u kojem gradu, u kojem opsegu. Mi ćemo nastojati osigurati normalno funkcioniranje života i voditi računa o zdravstvenoj sigurnosti. Mjere će biti proporcionalne razvoju situacije”

Još uvijek nije došlo do lokalne transmisije, poručio je premijer i potom uputio apel građanima.

“Pokažimo tu građansku odgovornost da ljudi prate ono što im je korisno. Sve te preporuke su u interesu građana RH. Trebamo samo biti zreli u ovoj situaciji”.

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela odluku o ograničavanju cijena bitnih prehrambenih proizvoda.

“Prema odluci Vlade Državni inspektorat je zadužen da prati cijene. Mi smo stavili datum 30. siječnja jer praktički nakon tog datuma uočena su povećanja cijena”.

Dodao je i da nije isključeno da će se na koronavirus testirati zajedno sa svojim timom.

Komentiraj