PREMIJER PLENKOVIĆ: Imamo dvije krizne situacije koje su kontradiktorne

“Prema informacijama rukovoditeljice sizmološke službe, potres je bio jačine 5,5 po richteru. Ovo je najjači potres u Zagrebu u posljednjih 140 godina.

U ovom trenutku razvidno je da postoje brojna oštećenja na zgradama. Pozivamo sve građane na oprez. Preporučit ćemo da većina sugrađana, bez obzira na to što je hladno, bude ispred svojih zgrada.

Nema potrebe za panikom i velikim odlascima na benzinske crpke, nego da se drži razmak upravo onako kako je bila preporuka Stožera civilne zaštite zbog epidemije koronavirusa.

Imamo dvije krizne situacije koje su kontradiktorne. Poruka je bila ostanite doma, a onda se dogodio potres”, rekao je Plenković.

Premijer je naglasio da je ugroza od koronavirusa veća od ugroze potresa.

“Molimo građane da slušaju sve upute Stožera, koji će imati presice za obje krize dvaput na dan.

Nastojat ćemo da se što prije očiste prometnice.

Nastojat ćemo da svi pacijenti, pogotovo oni u klinici Fran Mihaljević, dobiju potrebnu skrb.”, rekao je premijer Plenković.

Premijer je dodao da će stožer angažirati stručnjake da naprave procjenu oštećenja zgrada u Zagrebu.

Istaknuo je da stručnjaci pregledavaju zgrade te da u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može znati koliko su oštećene pojedine zgrade, osobito one starije, dok su one nove vjerojatno čvršće.

Rekao je da će raditi da se što prije osposobe prometnice, a fokus je i na zdravstvenim ustanovama.

“U svakom slučaju, moramo svi biti na oprezu i jedinstveni. Apeliram na sve građane da zadržimo pribranost. Sve službe će raditi koordinirano i putem medija ćemo vas izvješćivati o sljedećim koracima”, rekao je premijer.

“Bez panike, zadržimo pribranost”, poručio je premijer.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!