PREMIJER PLENKOVIĆ: HDZ će ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade

andrej plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti nakon što je na sjednici Vlade razriješio trojicu Mostovih ministara: unutarnjih poslova Vlahu Orepića, pravosuđa Antu Šprlju i zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrovića.

Izvješće: Željka Gulan (Media servis)

Plenković je rekao da je njegova politička misija ima jedan temeljni cilj a to je stabilnost, konsenzus, što manje podjele i što više povjerenja, odgovornosti i rada za boljitak svih ljudi. Rekao je da su nakon izbora ostvarili poštenu, korektnu i partnersku Vladu s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina po njegovoj želji. Naglasio je da je nakon što mu je predsjednica povjerila mandat sam odabrao članove Vlade i sa svima jednako komunicirao bez obzira jesu li bili iz HDZ-a, Mosta ili nestranački.

“I ta je crta povjerenja funkcionirala vrlo korektno no u političkom životu dogode se slučajevi koje ne očekujete”, rekao je Plenković podsjetivši na slučaj ministra Barišića kada su Mostovi ministri glasali za odluku Vlade, a zastupnici u Saboru bili suzdržani. To je bilo dobro, rekao je Plenković te se osvrnuo na sadašnji zahtjev oporbe u slučaju Zdravka Marića.

“Ukoliko ja kao predsjednik Vlade predložim kao očitovanje Vlade inicijativu u kojoj odbacujem nepovjerenje ministra, ukoliko tu temu stavim na glasanje onda očekujem kolegijalan stav političkog partnera i kolegijalan stav ministara u Vladi. Toga nažalost danas nije bilo i u tom trenutku prijeđena je granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje”, rekao je premijer Andrej Plenković. Tu za mene kao predsjednika Vlade nema više nikakvih dilema, nadovezao se Plenković dodavši da je to jedini odgovoran potez koji bi i drugi napravili na njegovom mjestu. Smatra i da nema pravnih dilema mogu li ministri biti razriješeni – to može učiniti sam bez ičijeg supotpisa, rekao je.

“Ono što je također bitno da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade. HDZ je bio vrlo korektan i otvoren prema Mostu, međutim ovo je situacija u kojoj ne možemo biti u istom brodu ako jedan od partnera neće pružiti ruku drugom” poručio je Plenković. Smatra da nije njegov današnji potez onaj koji je doveo do nepovjerenja objašnjavajući zašto je kao europski zastupnik pisao HDZ-u “ne mogu biti taoci jednog čovjeka” misleći pritom na tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Najavio je da ćemo uskoro vidjeti tko će ga podržati no nije precizirao kada. Novinari su ga pitali i tko bi mogli biti nasljednici trojice ministara, odnosno tko bi mogao činiti parlamentarnu većinu.”Nemojte biti baš toliko ‘kuriožasti‘. Ovo su odluke koje su donesene kao posljedica onih koji su dali nepovjerenje u Vladi. Kada sve odluke donesemo i kada se sastanu stanačka tijela, kada obavimo konzultacije imat ćemo i parlamentarnu većinu, a o imenima novih članova Vlade ćemo imati vremena raspravaljati. To pitanje nije žurno, Vlada funkcionira bez obzira na razrješenje” pojasnio je Plenković.

Odgovornost je na kolegama iz Mosta, rekao je premijer govoreći o tome znači li ovo kraj koalicije s Mostom. Rekao je i da ova današnja situacija za njega nije nikakvo iznenađenje.”Možda je iznenadilo vas. Ja nemam nikakvih dilema u tome jer sam bio sasvim transparentan u komunikaciji s Petrovom. Vrlo jasno sam rekao što bi značilo izglasavanje nepovjerenja članu Vlade od strane Mostovih saborskih zastupnika. To je bila naša tema. Ovo što se dogodilo danas je očito neko međuoperativno pitanje” zaključio je Plenković.

Na pitanje može li s ove govornice građanima obećati da neće na ponovno na prijevremene izbore, Plenković je odgovorio: “Mislim da novi izbori nisu realni, ako do njih iz nekakvog spleta okolnosti dođe, ja sam za njih spreman. Sve što radim radim s dobrom vjerom čisto, transparentno, čistih ruku, vrlo jasno, angažiran na boljitku svih hrvatskih ljudi. To će dugoročno ljudi prepoznati i mislim da će se to vidjeti” kaže Plenković.

Komentiraj