PREMIJER PLENKOVIĆ: Dolazi nam 1. siječnja Von der Leyen – platit će na Jelačićevom trgu kavu u eurima

Silvestarska noć će diljem zemlje za većinu građana proći u slavljeničkom raspoloženju. Noć je to kada se u Hrvatskoj kreće primjenjivati nova valuta plaćanja, kune s 2022. godinom odlaze u povijest, dolazi nam euro.

Izvor: Media servis

S posljednje ovogodišnje sjednice Vijeća za uvođenje eura premijer Andrej Plenković otkrio je kako će se u novogodišnjoj noći obilježiti uvođenje eura u Hrvatskoj.

“Otići će ministar Primorac i guverner Vujčić na jedan bankomat blizu HNB-a, uzeti prve eure da vidimo kako bankomati funkcioniraju, a 1. siječnja nam povodom članstva Hrvatske u Schengenskom prostoru i europodručju dolazi predsjednica EK. Zajednički ćemo otići na Breganu, tamo će nas dočekati slovenska predsjednica. S njom ćemo porazgovarati o tom režimu bezgraničnih kontrola.”

Nakon toga će se uputiti na sastanak u Vladu, a zatim i na Trg bana Josipa Jelačića gdje će naručiti kavu koju će platiti u eurima, dodao je Plenković.

“Simbolično bez velikih fešti i bez velikih troškova. Ovo su ozbiljne stvari, opipljiva promjena za sve naše građane i mislim da je ovim okolnostima ovo primjeren način obilježavanja, najvažnije je da cijela operacija prelaska na euro prođe bez većih poteškoća za građane.”

Preporuka je da se opskrbimo s eurima, a neke bankarske usluge tijekom najluđe noći u godini neće biti dostupne.