PREMIJER PLENKOVIĆ: Činimo sve kako bi smanjili gužve na granicama

andrej plenković

Učinit ćemo sve da se smanje gužve na granicama, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Izvješće: Lana Ružičić (Media servis)

Osvrnuo se na protekli uskrsni vikend kad su bile posebno vidljivi prometni problemi zbog strožeg schengenskog režima na granicama. Predsjednik Vlade rekao je da su već pokrenuli široku diplomatsku aktivnost, te da će se ona nastaviti kako bi se smanjile kolone.

“U svakom slučaju iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne, političke alate koje imamo na raspolaganju da ovaj problem riješimo jer on za nas kao turističku zemlju koji ima 18 posto udjela u BDP-u te funkcioniranje prometa i sigurnosti ne može biti prihvatljiva “, rekao je premijer Plenković.

To će biti jedna od glavnih zadaća koju trebamo riješiti u tjednima pred nama, rekao je premijer Plenković i najavio da ćemo nastaviti pripreme za ulazak u Schengen. Nakon odbijenice Saveznog suda Švicarske za suspenziju plaćanja u arbitraži INA-MOL, premijer Plenković rekao je da će se konzultirati s odvjetnicima i odlučiti o daljnjim koracima. Osvrnuo se i na Agrokor.

“Ono što je dobro je da smo potezima što se tiče Agrokora stabilizirali situaciju. Ti se efekti sada već vide. Mislim da izvanredni povjerenik obavlja dobre prve korake, snima stanje, postiže dogovore s vjerovnicima, dobavljačima, zaposlenici su primili plaće, sustav generira nove prihode”, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da očekuju poštivanje prava vlasništva, pa tako i u zemljama u regiji. Najavio je i da se traži rješenje za Petrokemiju i da su na tom poslu angažirane jake snage Banskih dvora. Očekuje da će se uskoro naći rješenje ali da je bitno da ono bude dugoročno.