PREMIJER PLENKOVIĆ: Borovo će se restrukturirati – angažman oko Agrokora jedini ispravan

andrej plenković

Premijer Andrej Plenković u Osijeku se osvrnuo na probleme s isplatom plaća u Borovu te najavio plan restrukturiranja te tvrtke kao i da će Vlada o tome donijeti odluku na sjednici u četvrtak.

Izvješće: Media servis

“Vi ste vidjeli da je Borovo posljednjih dana imalo poteškoća s isplatom plaća. Ministarstvo financija zajedno s drugim resorima radi na rješenju kako bismo omogućili da Hrvatska banka za obnovu i razvitak u sljedećih nekoliko dana iznaći kreditna sredstva koja bi pomogla u funkcioniranja Borova i novu likvidnost. Očekujemo kvalitetan plan restrukturiranja koji je svojstven brojnim kompanijama u Hrvatskoj u ovom trenutku”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Na novinarsku primjedbu da se država do sada pokazala kao loš gospodar u mnogim državnim tvrtkama poput Borova te trebamo li strahovati da će tako biti i u slučaju Agrokora, Plenković je rekao da je angažman oko Agrokora bio jedini i ispravan i moguć put. Situacija je smirena, poručio je premijer.

“Izabrat ćemo najbolje savjetnike kada dobijemo njihove ponude. U ovom trenutku je to jedino ispravno što je država mogla, morala i trebala napraviti. Preuzeli smo vodstvo i odgovornost. Čvrsto stojim iza poteza koje smo dosad napravili”, rekao je premijer.

Na najavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da će u slučaju Agrokora i represivni aparat raditi, Plenković je kratko poručio novinarima da to pitaju njega.

Novinske napise o sinoćnjoj burnoj raspravi na sjednici Predsjedništva HDZ-a, na kojoj su se navodno sukobili Zlatko Hasanbegović, kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet te on, Plenković je ovako komentirao:”Ja sam bio na tom sastanku, a vi niste. Vaši kolege raspolažu pabirčenjem i poluinformacijama. Važno je za njega i sve članove stranke, a to je da očekujem maksimalnu lojalnost i podršku svim našim kandidatima. Tko misli podržavati nekog izvan HDZ-a, ponavljam da su im vrata otvorenA”, kaže Plenković.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na situaciju na granicama te na pitanje hoće li sve biti pod kontrolom za vrijeme Uskršnjih blagdana, odgovorio je da je pola vikenda proveo baveći se s tom temom. Pisao sam Junckeru, pričao s Cerarom, ministar Orepić bio je sa svojim kolegama, Stier sa svojima, Vlada je u kontaktu s Europskom komisijom, a u Bruxellesu je danas sastanak grupe koja se bavi tim pitanjem, rekao je Plenković.

“Moja poruka je jasna. Ovakav novi pristup sustavnih kontrola koji podrazumijeva skeniranje svakog dokumenta, isprave bilo koga tko izlazi iz Slovenije i ulazi u Hrvatsku je za nas kao turističku zemlju neodrživ. Hrvatska se sprema za Schengen, razumijemo prijetnju terorizma, ali naći ćemo rješenje da se promet normalizira. Na tom tragu su bili i svi moji razgovori s kolegom Cerarom. To nam je važno zbog nadolazećih uskršnjih blagdana i turističke sezone”, rekao je Plenković.

Komentiraj