PREMIJER O INA-i: Zatečen sam da naši članovi Uprave šute – postoji rješnje da odu bez otpremnine

Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković održao je konferenciju medije, na kojoj je ponešto rekao i o tome kako smijeniti hrvatske članove Uprave INA-e bez da se isplate otpremnine.

“Što se tiče INA-e, mi smo već donijeli odluke. Ja sam odmah nakon izbivanja afere pozvao sve članove na odgovornost, to znači na ostavke. Vidite i sami da je mađarska strana razumjela jasnoću koju smo poslali. Isto smo očekivali od hrvatskih članova Uprave. Smatram da bez obzira jesu li odgovorni ili ne, jesu li znali ili ne, da ovakva afera koja je nanijela ovako veliku štetu je dovoljno jasan razlog da se ta poruka koja dođe s razine premijera i ministra gospodarstva treba i može razumjeti”, rekao je Plenković, kako javlja N1, ljut na njihovu šutnju.

“Koji su njihovi razlozi, zašto to nisu učinili, oni trebaju objasniti. Itekako sam zatečen činjenicom što se nitko od njih nije uopće oglasio u ova četiri tjedna. Što je po meni još gore. Imamo megaaferu o kojoj svi mi moramo nešto tumačiti, a nemamo veze s tim, a oni koji su dobili naše povjerenje da budu članovi Uprave u četiri tjedna nisu rekli ništa. Za mene je to diskvalifatorni element koji će biti razriješen ovog tjedna na sjednici NO-a koji će poduzeti sve mjere pa i one vezane uz otpremnine. Ima rješenja”, rekao je Plenković, te dodao da postoji rješenje da ne dobiju otpremnine.

Vlada je danas odbila izvješće HERA-e. “Mišljenje je negativno, rasprava će u četvrtak biti u Saboru, on je zadužen za imenovanja. Većina će biti za promjene”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da bez jedinstvenog rješenja na razini Europe nije moguće donijeti odluku o plinu za poduzetnike. Nada se da će se naći rješenje krajem rujna.

“Jedno od rješenja je da se smanji potrošnja, a neke članice se zalažu i za ograničenje cijene, no to mora biti doneseno na razini EU”, rekao je.

Dodajmo da je Vlada na zatvorenom dijelu 150. sjednice predložila Nadzornom odboru društva INA – Industrija nafte d.d. imenovanje Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića i Emanuela Kovačića za članove Uprave toga društva.

Imenovanje trojice članova Uprave je do provedbe postupka natječaja za imenovanje članova Uprave, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, priopćeno je iz Vlade.