PREMIJER NA TURNEJI: Kako se Orešković otima HDZ-u i stvara svoju političku bazu?

tihomir orešković

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković odlučio se na mini turneju po Hrvatskoj kako bi iz prve ruke doznao što muči građane.

Već ovaj tjedan putuje u Slavoniju, a prva postaja bit će Vukovar. Media servis donosi što od njegovog posjeta očekuju Vukovarci te analizu stručnjaka: kako se Orešković otima HDZ-u i stvara političku bazu.

Istovremeno, Tomislav Karamarko poručuje – još uvijek ima našu potporu, a kad je ne bude imao, više neće biti premijer,

“Cilj nam je da služimo hrvatskim građevinama”, rekao je na startu. Oreškovićev prvi nastup u javnosti i nije bio najuspješniji. Na lošem hrvatskom, široj javnosti potpuno nepoznati poslovni čovjek obećavao je bolju budućnost. Lutka na koncu, HDZ -ova marioneta, tehnički premijer – samo su neki od naziva kojima su ga častili.

No, u ova tri mjeseca Orešković se polako i ustrajno odmicao od HDZ-a i prometnuo u zasebnu političku figuru. Nakon što je HDZ posramio ignoriranjem njihovih kandidata za čelna mjesta ministarstva branitelja i SOA-e, iz Oreškovićeve kuhinje stiže nova, samostalna ideja. Ide na teren.

Prvo odredište mu je Vukovar gdje će posjetiti obiteljska gospodarstva, razgovarati o mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova te problemima koje muče grad. Vukovarci uglavnom pozitivno o dolasku premijera.

“Vukovar je to zaslužio, da ima neke male beneficije”. “Mislim da je to fantastično”. “Naravno da je to dobra stvar”. “Odlična vijest, neka ga gradonačelnik upozna s problemima Vukovara”. “Svi koji su dolazili nešto su obećavali pa nikom ništa, valjda će ovaj biti bolji”.

I ostali građani se uglavnom pozitivno izjašnjavaju o premijeru pa mu popularnost u anketama raste. Prema posljednjem Crobarometru 59 posto ispitanika o njemu misli pozitivno…”On može rješavati ono što političari ne mogu jer jednostavno ne razumiju. E, njemu je nedostajalo političkog iskustva, očito ga je morao na brzinu steći. Sada ćemo ga suditi po budućim potezima. Znate onu uzrečicu: Nitko ne zna tajnu uspjeha lidera, ali znamo tajnu neuspjeha – ne možeš se svidjeti svima. Orešković se ne pokušava svidjeti svima već raditi svoj posao i za to traži podršku”, objašnjava PR stručnjak Krešimir Macan.

Ne čudi ga što istovremeno rejting pada Kolindi Grabar Kitarović.

“To je neizbježno jer ona je svjesno odlučila ostati u svom biračkom tijelu. Njoj treba 50 posto + 1 glas za osvijiti još jedan mandat i nju ne zanima hoće li se svidjeti ljevici i centru dok god ima potporu desnice”.

I dok Božo Petrov radi na novoj strategiji MOST-a kojom će pokušati spasiti nikad slabiji rejting, HDZ-u rejting ne pada, ali je njegov šef Tomislav Karamarko u gadnim problemima. On je naime, prema anketi, uvjerljivo najnegativniji političar u Hrvatskoj.

“Sve ovo što se događalo, ideološke prirode, se na njega negativno lijepilo i to se sada vidi na rejtingu koji je najniži ikad što je vrlo nezgodna situacija za eventualne ponovljene izbore, što neki spekuliraju da bi se moglo dogoditi nakon izbora u HDZ-u”.

Da Orešković zasad ima podršku HDZ-a napisao je danas na Facebooku Tomislav Karamarko.

“Kada je ne bude imao, on više neće biti predsjednik Vlade”, zaključio je i dodao da nakon trakavice s imenovanjima, od premijera očekuje da se posveti ekonomskim problemima.

Politički eksperiment nestranačkog premijera s podrškom jedne velike, razočarane stranke i jedne male, ambiciozne platforme, svima nosi svakodnevna iznenađenje.

Ostaje vidjeti tko će se najbolje snaći u nepredvidljivim političkim okolnostima, ide li ovaj koalicijski brod naprijed i tko zapravo stoji za kormilom.

Komentiraj