PREMIJER IDE U VATIKAN: O čemu će razgovarati Sveti Otac i Tihomir Orešković?

tihomir orešković

Premijer Tihomir Orešković boravit u četvrtak u službenom posjetu Vatkinu, gdje će se sastati s Papom Franjom. Predviđa se da će razgovor trajati oko pola sata.

Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi jedna od glavnih tema razgovora bit će kanonizacija blaženog Alojzija Stepinca, prenosi Media servis.

Od izvora u Vladi doznajemo kako za papu Franju nije sporno da je Stepinac živio svetim životom, ali da se cijeli postupak oduljio jer je papa želio s kolegama iz pravoslavne crkve o tome razgovarati kako bi i njih uvjerio u isto.

Razgovarat će i o migrantskoj krizi o kojoj su stavovi Svetog Oca poznati, a premijer će, doznajemo, naglasiti kako je Hrvatska otpočetka migrantske krize imala vrlo humani pristup.

U svjetlu nedavnih terorističkih napada u Bruxellesu razgovarat će se i o dilemi koju cijela Europa ima, a to je kako pronaći ravnotežu između sigurnosti i pomoći ljudima u potrebi. Jedan od tema razgovora bit će i pomoć Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, što je jedno od strateških pitanja za Svetu stolicu. Naravno, razgovarat će se i o nastavku dobrih odnosa Hrvatske i Vatikana.

Što će premijer Orešković pokloniti papi Franji još uvijek nije poznato. Naime, prvi premijerov izbor bio je splitski evanđelistar međutim nakon provjere se doznalo da je isti dar s crkvene strane nadbiskup Barišić već uručio papi Ivanu Pavlu II. 2004. godine.

Kako doznajemo, do kraja dana trebalo bi biti poznato što će hrvatski premjer pokloniti Svetom ocu. U posjetu Vatikanu,premijera Oreškovića će pratiti supruga, dvije kćeri i dva sina.

Nakon susreta s papom Franjom premijer Orešković susret će se s državnim tajnikom Svete stolice Pietrom Parolinom. S njim će, kako doznajemo, razgovarati o o pitanju povrata crkvene imovine, te ugovoru između Hrvatske i Vatikana.

Tu je stav Vatikana sasvim jasan: Koncesionirana i nacionalna crkvena imovina treba biti vraćena ili država crkvu treba obeštetiti.

Tijekom posjeta Vatikanu premijer Orešković obići će iglavne vatikanske znamenitosti, između ostalog Baziliku svetog Petra, grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II. Protokol je predvidio i druženje premijera s hrvatskim svećenicima u Rimu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!