PRELIJEVANJE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO: Tako komentira Dražen Oreščanin Vladu i povećanje plaća

Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika gostovao je na N1 televiziji i komentirao je gospodarsku situaciju u zemlji te posljednje poteze Vlade u dogovoru sa sindikatima.

Komentirajući dogovor Vlade za povećanje plaća u javnim službama te mogu li rasti plaće u realnom sektoru, Dražen Oreščanin je za N1 rekao:

“Postavio bih pitanje koja sredstva jer ovo što je Vlada najavila kao veliku poreznu reformu, znači prebacivanje odgovornosti na povećanje poreza na dohodak na lokalne samouprave. Najveći gradovi s najviše zaposlenih najavili su da će taj porez na dohodak maksimizirati što znači da gotovo neće biti manjih davanja u najvećem broju slučajeva. Moramo vidjeti što će odlučiti gradonačelnici i tek onda možemo govoriti o rastu plaća. Dosad je svaka lokalna samouprava mogla definirati prirez, sad više nema prireza nego mogu definirati stopu poreza na dohodak, to je prelijevanje iz šupljeg u prazno, isto je – samo se zove drugačije.”

Prema pokazateljima hrvatska industrija kao i proizvodnja su ojačali, a situacija se ne čini grozna više toliko ni za male i srednje obrtnike. No, Oreščanin objašnjava:

“Mi smo napravili anketu među članovima o isplati regresa i oko 30-ak posto ne može uopće isplatiti regres, 30-ak posto će isplatiti između 100 i 200 eura, a ostali će isplatiti više. Još smo u situaciji da se puno malih i srednjih obrtnika bori za opstanak. Puno ih ovisi o turizmu, opterećeni smo birokracijom i visokim davanjima. Mali poduzetnik mora živjeti od onog što zaradi.”

Govoreći o pomoći Vlade za period korone, istaknuo je da naša Vlada nije bila iznimka i da se to tako treba promatrati:

“Ljudi su zatvarali objekte u koroni jer je tako stožer naložio, jer su morali. Ako ti netko ne da da radiš, onda je normalno da u to vrijeme ne uzima poreze i doprinose. Udruga Glas poduzetnika je i nastala zato što se Vlada na početku ponašala kao guska u magli, mi smo tražili otpis svih tih davanja. Vladine mjere su pomogle da ne bude desetaka ili stotina tisuća otkaza, ali Hrvatska vlada u tome nije izuzetak, tako su se ponašale sve vlade svih država.”

“Po zavodu za statistiku plaće zaposlenima u privatnom sektoru kontinuirano rastu. Svaki poslodavac teži tome da što više plati radnika, no naše gospodarstvo ima prilično lošu strukturu”, zaključio je Oreščanin.