PREKRŠAJNA PRIJAVA: Uduga Franak podnijela prijavu protiv Oreškovića

tihomir orešković

Nakon što Vlada nije u roku od tri mjeseca odgovorila na zahtjev Udruge Franak o tome što poslovne banke traže od Republike Hrvatske u sklopu svojih prijetnji pokretanjem arbitražnog postupka, Udruga Franak je podnijela prekršajnu prijavu protiv Vlade, odnosno tehničkog premijera Tihomira Oreškovića kao odgovorne osobe.

Uvjereni su da ne postoji nikakav valjani razlog zbog kojeg bi se traženja banaka držala tajnom, te drže kako se radi o javnom interesu. Takvo ponašanje, smatraju, baca veliku sumnju na to da Vlada RH štiti banke i da joj nije u interesu da njeni građani znaju što se zaista pregovara iza zastora pozornice, prenosi Media servis.

“Predviđena maksimalna kazna je 20.000 kuna i mi tražimo tu maksimalnu kaznu za njega (Oreškovića). Moja pretpostavka je da se nešto radi ispod stola, van javnosti, da se pokušava ponovno izaći bankama u susret, nekakve povlastice im omogućiti. Umjesto da se ospori nadležnost arbitražnog centra u Washingtonu, koji nakon ulaska Hrvatske u EU više nije nadležan za ovakve sporove, jer to može biti samo sud Hrvatske ili EU”, kaže Goran Aleksić.