PREHRANA U VRUĆE DANE: Bez prženja, pohanja i pečenja i začina – bez alkohola!

jelo, hrana

Nesnosne vrućine u ljetnim mjesecima postale su neizbježne, pa se spas traži u hladu i klimatiziranim prostorijama.

No, potrebno je rashladiti i organizam te unositi dovoljne količine tekućine.

Za vrijeme visokih temperatura prehrana treba biti lagana te bogata sezonskim voćem i povrćem, poručuje u razgovoru za Media servis doktorica obiteljske medicine Dijana Ramić Severinac iz privatne ambulantne u Krapini.

Pržena, ljuta i začinjena hrana samo pojačava osjećaj vrućine i potiče znojenje pa ju treba izbjegavati.

“Potrebno je barem dva do tri puta tjedno konzumirati meso, no neka bude kuhano ili spremljeno na laganiji način. Treba izbjegavati prženje, pohanje i pečenje u pečnici, treba ga napraviti na lešo. Također treba izbjegavati teške umake i začine, budući da oni nisu poželjni u ljetnim mjesecima”.

Liječnici preporučuju konzumaciju rashlađene tekućine za vrijeme ljetnih mjeseci. Boćicu vode ili ledenog čaja uvijek bi trebali imati pokraj sebe, dok alkohol treba izbjegavati, napominje naša sugovornica.

“Preporuka je ne koristiti alkoholna pića, a u to spada i pivo, bez obzira što pacijeniti tvrde da je to prehrambeni proizvod. Trebamo konzumirati što više rashlađene tekućine i potrebno je popiti minimalno 3 do 3,5 listre tekućine dnevno, jer se svi mi znojimo”.

Jedna do dvije kave ne mogu nam štetiti, no više od toga nije poželjno, savjetuje doktorica Ramić Severinac.