PREGOVORI SE NASTAVLJAJU: Rusi smanjuju vojne aktivnosti u oblasti Kijeva i Černihiva

Završen je još jedan krug pregovora zaraćenih strana, Ukrajine i Rusije. Sutra slijedi nastavak, također u turskoj prijestolnici.

Je li postignut kakav napredak, još nije poznato, ali očekuje se da će kroz nekoliko sati biti objavljeno službeno priopćenje.

Roman Abramovič je bio na razgovorima, ali nije službeno dio pregovaračkih timova.

Umeđuvremenu vijest iz Rusije kako su glavni ciljevi prve faze specijalne vojne operacije u Ukrajini ostvareni, ukrajinske oružane snage pretrpjele su znatne gubitke, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu u utorak.

“Borbeni potencijal ukrajinskih oružanih snaga značajno se smanjio, što omogućuje usmjeravanje pažnje na postizanju glavnog cilja – oslobađanja Donbasa”, dodao je.

“Ukrajinske zračne snage i sustav protuzračne obrane su praktički eliminirani”, rekao je Šojgu, a prenosi TASS.

A zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin kaže da će Rusija “radikalno smanjiti” vojnu aktivnost izvan Kijeva i Černihiva, navodi TASS, a prenosi BBC.

Govoreći na televiziji nakon razgovora između ruskih i ukrajinskih pregovaračkih timova u Istanbulu, zamjenik ruskog ministra obrane rekao je da je Moskva odlučila “smanjiti vojnu aktivnost u smjeru Kijeva i Černihiva” kako bi “pojačala međusobno povjerenje za buduće pregovore te kako bi se dogovorili i potpisali mirovni sporazum s Ukrajinom”, prenosi The Guardian.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!