ANDREJ PLENKOVIĆ: Razgovaramo s Mostom – cilj mi je postaviti temelje za formiranje nove vlade

Petrov, Plenković, pregovori 1

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, objavio je da danas započinju pregovori o postizbornoj koaliciji – prvo s Mostom nezavisnih lista, a razgovor je započeo u 17 sati.

Uz predsjednika HDZ-a Plenkovića u ime te stranke pregovore vode i Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier i Davor Božinović.

Uz Petrova, u izaslanstvu Mosta su i Miroslav Šimić, Ivan Kovačić i Ante Čikotić.

“Neki uvjeti su prihvatljivi, ali oko nekih treba dulji rad Vlade”, kazao je Plenković u stanci. “Ono što ja želim je da uzmemo ustavni rok i da se unutar tog roka sve dogovori”, rekao je. “Vidjet ćemo kada će biti proglašeni službeni rezultati, a potom kreću rokovi”.

Spomenuo je i kako mu Tomislav Karamarko niej čestitao na izboru.

Hoće li MOST-u prepustiti mjesto predsjednika Vlade, pitali su novinari, a Plenković je rekao da o hipotetskim pitanjima neće govoriti. “Napravili smo veliki posao, moja misija je bila povratiti vjerodostojnost HDZ-u, imam respekt prema svemu što je napravio Tuđman i što je napravljeno tijekom devedesetih godina. Sada smo krenuli u povratak povjerenja.”

“Obavili smo razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina, nismo pričali o tome hoće li imati mjesto u Vladi. Bilo je kontakata i iz Narodne koalicije, ne sa mnom, ali s drugim suradnicima. To je normalno, bilo je i kontakata iz HNS-a.

Mislim da će biti vrlo stabilna većina. Očekujem stabilnu vladu s jasnim programom za iduće četiri godine”, kaže.

“Izgubio sam 10 kila, svatko bi bio umoran na mom mjestu, svakog dana sam bio u kampanji. Istina je da sam umoran, ali nema niti vremena niti volje za umor”, kazao je Plenković.

“Ne želim se miješati u unutarstranačke izbore u SDP-u, na njima je da odrede svoj smjer. Moja misija je dugoročna”, kazao je.

Ranije, prije sastanka Plenković je rekao:

“Jučer smo imali sjednicu Nacionalnog vijeća, dogovorili smo našu platformu, danas će krenuti razgovori, prvi kontakti s Mostom i s drugim strankama”.

O jamstvima Mostovaca: “Cijenimo ih kao mali doprinos budućnosti Hrvatsk, načelno imamo razumijevanje za njih, međutim, neka od njih zahtijevaju detaljnija obrazloženja”.

Govoreći o eventualnim spornim točkama Plenković kaže da se radi o proglašenju Zaštićenog ekološkog ribolovnog pojasa (ZERP), koji nije prvi puta tema kampanja i međustranačkih pregovora. U HDZ-u postoji niz pojedinaca, kaže, koji su se bavili tom tematikom u fazi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Nužno je sve proučiti, jer, kako kaže, “znamo koje su nadležnosti EU i kakve su posljedice proglašenja”.

Ako niste u tijeku MOST-ovih sedam uvjeta možete vidjeti OVDJE.