PREGOVORI O VLADI: HDZ i MOST dogovorili pet od sedam Mostov-ih uvjeta

Andrej Plenković, Božo Petrov

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin danas će odnijeti predsjednici Kolindi Grabar Kitarović službene rezultate izbora.

Ona do 15. listopada mora sazvati konstituirajuću sjednicu Sabora. Konzultacije o manadataru nove Vlade počinju u srijedu na Pantovčaku.

Jučer je završena treća runda pregovora HDZa i MOSTa. Andrej Plenković tvrdi da ima dovoljno potpisa, ali da ih neće sutra nositi predsjednici jer su to inicijalne konzultacije.

Od sedam MOST-ovih uvjeta, koji su uvjet za njihove potpise, usuglašeno je pet. Evo izjava Andreja Plenkovića i Bože Petrova.

“Napredovali smo oko sedam točaka koje je Most iznio uoči izbora, mislim da smo blizu dogovora. Razgovarali smo o izradi programa Vlade. Radimo na podudarnosti kod pojedinih strateških točaka”, kazao je Plenković, a prenosi Media servis.

“Treća stvar, razgovarali smo o pristupu ustroju nove Vlade i načelnim dogovorima, uz dodatne kozultacije koje Most mora obaviti sa svoje strane, kako bi narednih dana dogovorili ukupni paket suradnje Mosta i HDZ-a za stabilnu Vladu u sljedeće četiri godine”, dodao je šef HDZ-a.

Postoji razlog za optimizam, kazao je Petrov. “Drago mi je da smo se uguglasili oko sedam Mostovih jamstava. Otvorili smo i temu za glavne programske smjernice. Nastavit ćemo razgovore narednih dana i ja se nadam da ćemo vrlo brzo završiti”, naveo je šef Mosta.

ZERP i RTV pristojba će se rješavati po dogovorenom hodogramu, a to su teme koje ne spadaju u rok od 30 dana za ostvarivanje. Te dvije stvari zbog argumenata koji su izneseni će zahtijevati više vremena, dodao je.

Plenković je komentirao i skandalozne izjave zastupnika Željka Glasnovića koje je nazvao neprimjerenima. Na fakultetu postoje institucije koje trebaju riješavati probleme, zaključio je najvjerojatniji mandatar nove Vlade.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!