PREGOVORI HDZ – MOST: Slažu se da će HRT pretplata biti manja – prošlo 7 zahtjeva Mosta

Petrov, Plenković

Po završetku drugog kruga pregovora Mosta i HDZ-a o sastavljanju Vlade, novinarima su se obratili čelnici Andrej Plenković i Božo Petrov.

Andrej Plenković je rekao: “Fokusirali smo se na 7 bitnih točaka kojih je dio realno ostvariv na početku saziva Sabora, dio tih tema će biti dio programa vlade i bit će realiziran uz dodatne konzultacije. ..Naš idući susret će biti u ponedjeljak. Imamo kvalitetan ulog povjerenja i partnerstva u radu buduće četverogodišnje vlade.”

Zadovoljstvo nije krio ni Božo Petrov: ”Drago mi je za način na koji su protekla oba razgovara – da se razgovara argumentima…Neke stvari su provedive odmah, a neke ne. Možemo napraviti kompromis ako ima boljih prijedloga. Očekujemo da će i stručne skupine koje smo zadužili obaviti svoj posao. U ponedjeljak ćemo biti službeno gotovi oko 7 jamstava.”

”Ono što su svi novinari izdvajali kao potencijalni problem je ZERP… Mi možemo pokazati konstruktivni dijalog kad nam se daju argumenti. Za to smo uvažili argumente s druge strane. Nekim stvarima smo postigli dogovor i našli se na sredini. Za HRT pretplatu nam je u cilju da će se ići u tom smjeru, previše bi bilo da se to napravi u prvih mjesec dana i nadam se da ćemo doći na željenu granicu unutar 6 mjeseci….U 30 dana će se konstituirati Sabor i izglasati zakoni, a za ono što treba više vremena će se postići sporazum HDZ-a i Mosta”, kazao je Petrov.

Plenković je ponovno naglasio kako se radi na uspostavljanju kompletnog paketa prije formiranja Vlade.

”Pristup HDZ-a je da zajedno sastavimo program koji će sadržavati cjelovite mjere. Precizirali smo danas izvedive pojedine točke. HDZ podržava da se koriste 3 preferencijalna glasa. Tu smo se brzo dogovorili. Glede prava zastupnika mislim da ćemo naći dobra rješenja. HRT-u pristupamo sustavno. To nisu stvari koje se mogu donositi na temelju dogovora dviju stranaka”, naglasio je Plenković.

“Nismo razgovarali na temu broja ministarstvara – to će biti jedna od zadaća radnih skupina. Nadam se da će to biti riješeno kroz dva tjedna. Sve su to bile insinuacije od kojih je netko mislio imati koristi”, rekao je Petrov.

Objasnio je i sastanak Nikole Grmoje i Hrvoja Runtića: ”Kava s Runtićem je bio razgovor oko naših prijedloga za izmjenu Ovršnog zakona. Mi smo s druge strane razgovarali s Runtićem. Gospodin Runtić je neovisan kandidat i tu nismo ništa loše napravili. Nikad nismo tijekom kampanje u usta uzeli Živi zid iako su se oni nama bavili. Nije mi drago da se to događa u Jedinoj opciji”.