PREGLED ZAGREBAČKE GODINE: U središtu grada stradao Tito – Ivo Lola Ribar zasad preživio

tito, ivo lola, bandić, hasanbegović

Grad koji tri godine zaredom osvaja titulu najljepšeg adventa u Europi, podijeljen je zbog čovjeka koji je umro prije 37 godina.

Piše Kristina Bokanić (Media servis)

Klimava godina bila je za gradsku upravu, ali i zagrebačku gradsku skupštinu…

Početak godine donio je Zagrebu drugi put zaredom titulu najboljeg adventa u Europi. Začinila ju je senzacija u centru grada – skijalište od katedrale do trga. Oduševljen je bio i Ivica Kostelić.
“To nigdje nema. Generalno to može napraviti samo jedan grad”, kazao je tada Kostelić. Više od skijanja Zagrepčane je šokirala vijest o nepotizmu u gradskoj upravi, zbog zapošljavanja čak 8 članova jedne obitelji. “To plasiraju oni koji su zaposlili 200 tisuća ljudi zadnjih 26 godina. A vi znate na koga ja mislim”, pričao je Bandić.

A mnogi od tih na koje je mislio trebali su mu da složi skupštinsku većinu, nakon lokalnih izbora, koje je za dlaku dobio u drugom krugu protiv nekadašnje HNS-ovke Anke Mrak Taritaš. Ponovno osvajanje gradonačelničke funkcije bio je mačji kašalj prema onome što ga je čekalo u Skupštini, koja je konstituirana tek iz trećeg pokušaja. I to jedva jer je oskarovac Branko Lustig pod krinkom bolesti povukao mandat, pa je na njegovo mjesto brže bolje uletio neurokirurg Vjekoslav Jeleč, po kojeg se u KB Dubravu išlo službenim gradskim vozilom.

Lustig je odbio biti dio većine s Neovisnima za Hrvatsku, bez čijih pet ruku Bandić nije mogao složiti većinu. Trebalo je samo ukloniti ime Trga maršala Tita. I dok je Bandić slao poruke: “Ja bih da se pita narod, Zagrepčani neka odluče o tome”, njegov budući partner u Skupštini Zlatko Hasanbegović tvrdio je drukčije: “Nema referenduma, zato što nema potrebe za tim presedanom.”

Narod se na kraju nije pitao, pa je Maršal s 29 zastupnika ZA, 20 protiv i jednim suzdržanim otjeran s trga gdje je obitavao zadnjih 60 godina. Dobili smo Trg Republike Hrvatske. Burno je bilo i oko obnove Britanca, gdje je osvanula još jedna fontana, u koju je na svečanom otvaranju javno urinirao nezadovoljni građanin. Mira nije bilo ni na Savici, gdje su građani tjednima čuvali park od bagera. U nizu akcija došlo je i do okršaja onih koji žele betonirani park i onih koji to ne žele…

“Ti bi asfalt ovdje”, rekao je jedan od prosvjednika. Drugi mu je poručio: “Ajd mi pokaži tu sliku asfalta ovdje”. Čuli su se i masovni povici: “Lijepo prosvjedujemo. Kako vi prosvjedujete protiv, tako mi ZA.” Šake su skoro letjele i u Sigetu zbog trgovačkog centra, a skoro i u Travnom gdje je gradonačelnik zbog kašnjenja radova izgubio kompas.”Majmuna od mene radite. Pa kako možete ovdje doći? Plus toga, kad idem u neku školu, vi to trebate obići dan prije. I pogledati kako stvari funkcioniraju. Ovo je sramota. Neće više ići ovo. Letite svi na glavu. Doviđenja!”, uzrujan je bio gradonačelnik vidjevši kako napreduju, odnosno ne napreduju radovi u osnovnoj školi u Travnom.

Za razliku od Tita, radikalnu desnicu zasad je preživio Ivo Lolo Ribar. Samo dva mjeseca nakon postavljanja njegove biste, Hasanbegović i ekipa lobirali su za njezino uklanjanje. Nisu uspjeli, no ne predaju se.”Za tri mjeseca ponovno ćemo sa istim dokazima doći pred Skupštinu i zastupnici će se ponovno imati prigodu o tome izjasniti”, kazao je Hasanbegović. Za kraj godine Zagreb je dobio novi proračun, a Bandić učvrstio svoju poziciju zahvaljujući Saboru gdje je usvojen famozni lex šerif.

Komentiraj