PREDSJEDNIK UPUTIO MOLBU HOS-U: Taj pozdrav je nacistički, ne radite to više

Diljem Europe obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Media servis

Na groblju Mirogoj, vijenac i svijeće, uz predsjednika Sabora Jandrokovića te izaslanstvo Vlade, položio je i predsjednik Zoran Milanović. Milanović je nakon odavanja počasti žrtvama holokausta rekao da je važno da se svake godine podsjeća što može ljudsko zlo…

“Završilo je razdoblje ljudskog moralnog idiotizma u kojemu je likvidirano nekoliko milijuna Židova od strane najgore vrste ljudi koja je ikada gmizala zemljom, a to su njemački nacisti. Imali su nažalost svoje pomagače u Hrvatskoj i to je nešto o čemu povremeno treba razmisliti. Kao Hrvat svjestan sam da se to dogodilo i mom narodu, nije se dogodilo negdje u ruskim stepama nego i ovdje u Hrvatskoj. Toga je bilo i kod nas.”

Neizbježna tema bila je i pozdrav Za dom spremni i HOS-ovci.

“Pa ću uputiti poruku, odnosno molbu ljudima iz HOS-a da to više ne rade, jer taj pozdrav je nacistički pozdrav i on samo prlja njihov doprinos obrani Domovine i svemu onome što su stvarno dali u tom razdoblju u kojemu su djelovali kao stranačka milicija, ali nakon toga više ne. To je molba, ja to ne mogu fizički spriječiti, niti mogu niti mi pada napamet, ali ću u svakoj takvoj situaciji pokazati jasan stav o tome.”

Novinari su predsjednika opet pitali o zabrani simbola nacizma. Kaže da je on o tome već bio jasan… “Ne bih više o tome. To neka sada preuzmu oni koji to mogu promijeniti, a to je predstavničko tijelo Republike Hrvatske. Držao bih se, koliko je to god moguće, njemačkog modela. Oni dobro znaju što su, kako su i zašto propisali. Ne može se doslovno prepisati jer nije ni situacija ista, ali u ovom slučaju nije loše oponašati.”

Komentiraj