PREDSJEDNIK U DUBROVNIKU: Poistovjećenje Srba s dubrovačkom književnosti i povijesti je nikakvo – neka žive u iluziji

Puštanjem bijelih golubica ispred crkve sv. Vlaha i uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup, u Dubrovniku će po jubilarni 1050. put započeti tradicionalno slavlje u čast njihova zaštitnika sv. Vlaha. Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća obilježen je i dan grada Dubrovnika.

Izvor: Media servis

Kao što to biva svake godine, svečana sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća, održana je na Svijećnicu u Kazalištu Marina Držića. Okupljenima su se obratili gradonačelnik Mato Franković i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, te predsjednik RH Zoran Milanović.

”I bez obzira gdje se nalazili, na kopnu ili moru, u domovini ili u svijetu, lijepo se danas zvati Dubrovčanima i moći punog srca, 1050. put, zaustiti ime našega Parca i zahvaliti mu što za nas neumorno čini to svoje famozo čudo od čudesa”, poručio je Franković.

”Imamo Vladu koja razumije stanje i potrebe hrvatskoga juga, Vladu koja je podržala projekt našega grada i županije. Sigurni smo da se ni sveti Vlaho neće umoriti držeći zaštitnički na svojoj ruci ovaj grad ljepote i sklada kao što je to činio i sva protekla stoljeća”, rekao je Dobroslavić.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, inače Dubrovkinja, uputila je svojim sugrađanima čestitku i kazala što za nju znači sama Festa.

”I ove godine Festa nam svima treba biti izvor pozitivne energije u promišljanju budućnosti. Za nas Dubrovčane i za sve stanovnike kojima je grad životna okosnica, Festa je trenutak kad sami sebi polažemo račune o učinjenom, ali i početak novoga ciklusa koji nam daje novu priliku da život u gradu i županiji učinimo kvalitetnijim za građane i uspješnijim za društvo u cjelini”.

Predsjednik Zoran Milanović napomenuo je da je dubrovačku književnost i kulturu nemoguće oteti, aludirajući na srpsko prisvajanje.

“Na sigurnom smo. Budimo ponosni što netko to želi, a da ne može. Poistovjećenje Srba s dubrovačkom književnosti i povijesti je nikakvo. Neka žive u iluziji. Mi ne pokušavamo aproprirati Stefana Lazarevića ili Stevana Dečanskog. Budite i hladni, pomalo i oholi”, poručio je Dubrovčanima predsjednik Milanović.

Zatim se pridružio čestitkama.

”Želim vam sve najbolje. Želim vam zdravlja, vama i vašim bližnjima. Vi ste si rekli ‘Živio, sveti Vlaho’, to je univerzalni svetac, on je kršćanski, on je nadnacionalan, pa ću ja za kraj reći ‘Živio i prosperirao hrvatski Dubrovnik! Živjeli!”.

Festa sv. Vlaha trajat će sve do nedjelje uz niz kulturnih i prigodnih programa.