PREDSJEDNIK U ČILEU: Obišao hrvatske klubove i razgovarao s članovima hrvatske zajednice

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je u subotu u Antofagasti, gradu na sjeveru Čilea, društva i klubove hrvatskih iseljenika u kojima se susreo i razgovarao s članovima brojne hrvatske zajednice.

Priopćenje Ureda predsjednika RH prenosimo u nastavku:

“Predsjednik Milanović u Antofagasti je posjetio Društvo „Sociedad Croata“, najstariju hrvatsku udrugu osnovanu 1894. godine čiji osnivači su bili većinom s otoka Brača. U prostorijama društva, smještenim u centru grada, predsjednik je prisustvovao kulturno-umjetničkom programu što su ga izveli najmlađi članovi društva. Zatim je posjetio Vatrogasno društvo “Bomba Hrvatska“ i Sportski klub „Hrvatski sokol“ u kojemu je dan ranije pratio i nogometnu utakmicu u kojoj je Hrvatska pobijedila Brazil. Vatrogasnom društvu “Bomba Hrvatska” Predsjednik je uručio i poklon koji je poslala Hrvatska vatrogasna zajednica.

U Čileu danas živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka od kojih je oko 6000 i hrvatskih državljana, a koji se okupljaju u različitim kulturnim i sportskim udrugama i klubovima u kojima provode aktivnosti usmjerene na promicanje hrvatske kulture kroz glazbu, pjesmu, ples, gastronomiju i povijest hrvatskog naroda te u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s matičnom Domovinom.

Kasnije večeras po čileanskom vremenu, predviđen je susrest predsjednika Milanovića s velikim brojem hrvatskih iseljenika koji žive na sjeveru Čilea na svečanoj večeri, koja će se povodom službenog posjeta hrvatskog Predsjednika održati u Antofagasti.”