PREDSJEDNIK SE OBRATIO JAVNOSTI: Evo što je rekao u povodu 30. obljetnice neovisnosti RH

Predsjednik Zoran Milanović obratio se večeras hrvatskoj javnosti povodom 30. obljetnice proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske.

Podsjetimo, 8. listopada 1991. Sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Odluka je donesena dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore u kojima je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske.

“Odlučio sam se obratiti baš danas, jer puno je značajnih datuma u RH, ali dva su najznačajnija. To je i Dan neovisnosti. Naša Hrvatska mlada je demokracija, a jedino što je nedostajalo je neovisnost.

To se promijenilo prije 30 godina kada je Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Referendum o samostalnosti bio je dokaz jedinstva i dokaz što želimo. No drugima je to bio nedovoljan dokaz. Nisu nam odmah dopustili da izgradimo samostalnu državu. Ovo je prigoda da sebi ponovimo istinu…ovo govorim baš zbog onih koji su tada bili djeca. Hrvatski put do neovisnosti bio je jako težak.

Ne govorim ovo da bismo živjeli u prošlosti, već zarad budućnosti. Moramo se okrenuti budućnosti. Svojim susjedima nećemo određivati kada slaviti, a kada tugovati, za njih imamo prije svega riječi mira. Naša djeca žele sigurnu budućnost”.

Posebno se obraćam vama rođenim 90-ih, vi znate kakvu Hrvatsku želite. Svima nam želim desetljeće mira i da niti jedna generacija doživi strahote 90-ih, sretan nam Dan neovisnosti”, rekao je MIlanović.

 

Komentiraj