PREDSJEDNIK PODSJEĆA NA 2012.: Moja reakcija na huškačke izjave Plenkovićevog dobrotvora i Jandrokovićevog gospodara

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije dugo čekao da ne odgovori premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na današnje prozivke.

Predsjednik se oglasio na Facebooku, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Ovo su moje riječi sa sjednice hrvatske Vlade održane 20. lipnja 2012. Bila je to reakcija na jednu u nizu huškačkih izjava Tomislava Karamarka, jednoga u nizu Jandrokovićevih gospodara i Plenkovićevog dobrotvora koji ga je već 2013. instalirao u Europski parlament.

Pamti li itko Plenkovićeve i Jandrokovićeve riječi iz tog vremena i njihov trud na izgradnji hrvatske sloge?

“Ovo spominjem zato što već danima gledamo kulminaciju, igranja vatrom i nazivanja naše vlasti nenarodnom vlasti. Ova vlast je narodna, jer je dobila povjerenje naroda. Nikad, baš nikad, i kad su tijesno dobili parlamentarne izbore, političku konkurenciju nisam nazivao nenarodnom vlašću.

To je jezik iz 1945., 1946., 1947. i 1948. godine. Ovo je pitanje kulture duha. Ne moramo se voljeti, imati iste poglede na brak i život, ali moramo imati iste poglede na Hrvatsku. A oni kojima je bliži govor 1945., neka se služe tim govorom, a taj govor za nas ne postoji.”

Podsjetimo Gordan Jandroković je danas rekao kako je ono što je Zoran Milanović izgovarao 2014. i 2015. bilo “apsolutno s ciljem izazivanja podjela u hrvatskom društvu” te dodao kako ne bježi ni od odgovornosti tadašnjeg HDZ-a, no stavljati odgovornost samo na HDZ nije fer i nije istinito.

“Sintagma ‘mi ili oni’ došla je od tadašnjeg predsjednika SDP-a, a današnji predsjednik HDZ-a nije, niti će ikada to izgovoriti”, izjavio je.

A premijer Andrej Plenković je ustvrdio kako je on osobno bio metom napada na Banske dvore u ponedjeljak jer pojedinci iz političkog i medijskog života potiču na netoleranciju i mržnju prema njemu. Među njima je, kao začetnika, naveo i predsjednika države Zorana Milanovića, koji se, prema Plenkoviću, takvim govorom služio u kampanji 2016. godine.

Komentiraj