PREDSJEDNIK PITA PUPOVCA: Milorade, a kad si namjeravao prokazati korupcijske rabote vlasti u kojoj sjediš?

SDSS-ov Milorad Pupovac dao je intervju za portal radiosarajevo.ba u kojem se dotakao i predsjednika Zorana Milanovića.

Milanović mu je odmah poslao poruke na Facebooku:

“Plenkovićev žeton Pupovac opet si diže cijenu na inozemnom tržištu. Kako mu valuta kod kuće gubi na vrijednosti, putem sarajevskih medija sada po regiji širi svoju ustavobraniteljsku brigu za Hrvatsku.

Nije novost da se za sebe cjenka ako treba i na inozemnoj tezgi. Milorad, stari HDZov saučesnik još je u Sanaderovo doba izvježbao političku trgovinu, znajući kad treba priprijetiti ugledom Hrvatske i dobiti ekskluzivnu franšizu za zastupanje hrvatskih Srba.

Jednom stečena, misli valjda, da je i doživotna. Suznog oka danas za sarajevske, sutra vjerojatno za beogradske medije prokazivat će Hrvatsku.

Milorade, a kad si namjeravao prokazati korupcijske rabote vlasti u kojoj sjediš? Ako što možeš – i želiš – učiniti za svoju zemlju, eto ti prijedloga. A da, čekaš da ti cijena poraste”.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Pupovac je istaknuo kako se u ovom slučaju ne može govoriti o uobičajenoj političkoj raspravi, jer “jezik koji koristi predsjednik Milanović onemogućava bilo koju vrstu rasprave”.

“Bilo zato što je psovački, bilo zato što je klevetnički, ili zato što sve što vi kažete on izvrne… To je jezik koji smo vidjeli kod različitih nedemokratskih figura poput Donalda Trumpa u Americi, poput Jaira Bolsonara u Brazilu, ili u nekim ranijim povijesnim razdobljima, prije stotinjak godina, u tragičnim razdobljima Europe”

Pupovac dodaje kako malo tko razumije motive ovakvih političkih nastupa šefa hrvatske države.

“Tu rasprave nema. Mi ne razumijemo, koliko god se trudili, koji je smisao, koja je svrha, koji je mogući razlog zbog čega je predsjednik odustao od razgovora s institucijama s kojima treba razgovarati kad su posrijedi njegova ovlaštenja, a to su institucije koje zajedno s njim sudjeluju oko izbora Vrhovnoga suda. Jer je sasvim jasno da on to u nikakvoj varijanti nije mogao niti može obaviti sam. Ovako je odlučio da, s jedne strane, sam krene u tumačenje Ustava, bez konzultiranja Ustavnoga suda. Sam je odlučio da krene u obračun sa svima koji drugačije misle. Sa svima koji se s njim ne slažu. I to na najgrublji mogući način, u kojem nitko zapravo ne može ostati neuprljan”, smatra Pupovac.

Smatra da “Hrvatska, odnosno hrvatsko društvo nemaju, nažalost, jak i razvijen javni um”, zbog čega događanja poput posljednjih ostavljaju posljedice.

“I ako se to što postoji kao pretpostavka racionalnog odlučivanja o javnom dobru, interesu jedne zemlje kao što je Hrvatska, uništava, da se sve pretvara u svojevrsno seosko guvno na kojem dolaze kavgadžije, to nije posao koji može sačuvati ono što je naciji, društvu, državi neophodno. To je nešto što samo može proizvesti kaos i može destabilizirati zemlju koja je, prije svega, prije nekoliko godina zaustavila jedan proces slične vrste koji je tada vodio gospodin Karamarko. Tako da, zabrinut sam zbog toga što se događa. Zabrinut sam i za samog predsjednika Republike. Uzdam se da će se nešto dogoditi da se to zaustavi”, ocijenio je Pupovac.