PREDSJEDNIK OŠTRO: Opet prozvao Plenkovića i Banožića, ali i Hrvoj-Šipek

Predsjednik Milanović u srijedu boravi u Nedelišću u Međimurskoj županiji, gdje se susreo s reprezentativcima Hrvatske košarkaške reprezentacije osoba u kolicima.

Predsjednik nije htio komentirati aferu sa sumnjivim transplatacijama, no osvrnuo se na događaje u BiH.

Komentirao je američke sankcije čelnicima HDZ-a BiH. “Bilo bi dobro da se Vlada očitovala. Taj čovjek je potpredsjednik HDZ-a BiH, tamo se često ide kad se ide po glasove i po sitne usluge, a kad se ljudima uništava život, onda ništa, onda se šuti da se ne bi ugrozila nečija karijera u Zagrebu ili Bruxellesu”, kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

“On se bavi time kako da sačuva ministra Banožića, čovjeka koji je već trebao biti predmet istrage. Što je s tim? Hoće mi ponovno dijeliti lekcije državna odvjetnica koja je na to mjesto došla pet minuta prije parlamentarnih izbora 2020. godine na najpokvareniji način”, kazao je predsjednik.

“To je osoba koja se prijavila na dužnost državne odvjetnice tako da je napisala u kurikulumu da joj je otac bio na križnom putu. To je ispod svake razine”, dodao je.

Na upit vrši li pritisak na nju, predsjednik odgovara “apsolutno”, ali ističe da je on ne zove tajno.

“Nisam je izabrao i ne mogu je smijeniti. To se zove pritisak prema organizaciji koja ima ogromnu moć, koja nikome ne odgovara, nitko je ne može kazniti osim Plenkovića koji je pod određenim okolnostima može smijeniti u Saboru. Kome od nas je odana. Njemu. Meni? Mi nismo isto, mene je birao narod, nju je birao Plenković. Kako radi svoj posao, što je s optužnicom za Janaf? Ljudi čekaju skoro dvije godine da bi bili optuženi ili oslobođeni. Tražila je ostavku šefice Uskoka, ova joj je pokazala srednji prst. I što sad?”, poručio je Milanović, kako prenosi N1.

Predsjednik se pita gdje je istraga protiv ministra Banožića. “On je dvorska luda, ponovno maltretira admirala Hranja.”

“Plenkovićeva glavna državna odvjetnica je javno tražila ostavku šefice Uskoka. Ova je samo odmahnula rukom. Pojeo vuk magare. Nikom ništa. To je sustav u koji bismo trebali imati povjerenja, koji ljude tamniči”, nastavio je predsjednik o situaciji u DORH-u.

Ponovno je komentirao ministra Banožića.

“Čovjek uništava sustav, uz Plenkovićev blagoslov, uz poticaj da to radi, maltretira Hranja, krivotvori proceduru za predlaganje i izbor hrvatskih vojnih izaslanika”, kazao je Milanović.