PREDSJEDNIK O VOJSCI: Upozoravao sam Plenkovića, on je odgovoran – Banožić je njegov sluga

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zoran Milanović u petak je boravio u Varaždinu na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade ‘Puma’.

Nakon svečane akademije dao je izjavu za javnost.

– Kada vidimo kakve su zalihe, a te podatke imam, ne mogu to svaljivati na zapovijednike. Oni šivaju iz donesenog materija, a na onome tko drži blagajnu je da se na vrijeme pobrine da se nabavi oprema – portuoklop, granate. Tu stojimo loše, nema ničega, rekao je Milanović o stanju u Hrvatskoj vojsci.

Istaknuo je da je Plenkovića upozoravo o stanju Hrvatske vojske prošle godine, a da on nije ni trepnuo.

– Pisao sam mu ove godine, tajno, nije ni trepnuo. Moram obavijestiti javnost o problemima koje imamo i o nespremnosti da se pristupi njihovom rješavanju i gluhom ignoriranju, rekao je.

– Plenković je odgovoran, Banožić je njegov sluga i ne odlučuje ni o čemu, dodao je.
Na pitanje kakva je situacija bila u vrijeme dok je bio premijer, rekao je da je bila bolja, ali da su radili iz onoga što je doneseno.

– Nabavili smo jako puno stvari, ali to je nešto što sad traje već šest godina, rekao je.

Na upit novinara gdje je Kotromanovićeva ideja o gradnji tvornice streljiva predsjednik je rekao: – Kotromanović je imao ideju da idemo na Beograd ’95., ali to je bilo ’95. On je nabavio pancer haubice, potpisao ugovor za brodove, osigurao sredstva, raspisao natječaje, 200 američkih kamiona je došlo u njegovom mandatu. Čovjek je radio bez novca. On je mađioničar, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na posljednje izjave ministra Grlića-Radmana vezano za pismo Josepa Borella.

– Borell je pisao njemu, to je ta razina. I on pita odakle predsjedniku Republike koji imenuje ambasadore, pismo. To pismo je javno. Napisano kao odgovor na Grlićevo pismo u svojstvo visokog predstavnika. To ne može biti javniji dokument. Nepismeni bezveznjak kao što je Radman to ne može shvatiti. To pismo je bezobrazna uvreda Hrvatskoj. Potpisana je laž. To je drska seljačka odbijenica Hrvatskoj bez imalo truda da se napiše suvislo pravno mišljenje. Čuj buraz ne mogu, Božić je doviđenja, zagorjet će mi prase. Doslovno taj ton pisanja, rekao je Milanović, dodavši da će on sam objaviti to pismo.