PREDSJEDNIK O UKIDANJU PRIREZA: Preko noći, preko plota pa se ti braco snađi

U srijedu ćemo saznati detalje novog kruga porezne reforme kojoj je cilj, kako vladajući kažu, povećanje plaća, osobito onih s manjim primanjima. Najava ukidanja prireza stavka je koja je izazvala najviše bure, a ne nedostaje ni prozivki da u pozadini stoje politički motivi.

Izvor: Media servis

Ključni ciljevi reforme su dodatno porezno rasterećenje, povećanje fiskalne autonomije jedinica lokalne samouprave i povećanje stvarne fiskalne decentralizacije, ponavljao je ministar financija Marko Primorac. Branio je i najavu ukidanja prireza.

”Situacija može biti ista kao i prije, ali se omogućava dodatno rasterećenje ukoliko to netko bude želio i mogao podnijeti samo to. Neće biti omogućeno nekome da prikupi više nego što je prikupljao sa porezom na dohodak i prirezom, moći će maksimalno prikupiti koliko je bila ta stopa prireza i dohodak kroz jedan porezni oblik, a to je porez na dohodak”.

Porezna reforma nametnula se kao jedna od tema i na Danu poduzetnika. Glavna direktorica HUP-a Irena Weber rekla je kako su više puta predlagali rasterećenje rada, povećanje osobnog odbitka, kao i još neke promjene.

“Apsolutno je bitno povećati najniža primanja međutim isto tako je od iznimne važnosti povećati i srednja i viša primanja upravo zato jer se na tim razinama plaće nalaze najobrazovaniji, najambiciozniji zaposlenici. Tu pričamo o liječnicima, inženjerima, djelatnicima u ICT sektoru. To su upravo oni zaposlenici koji rade u industrijama najveće dodane vrijednosti, a to nam je važno da bismo ubrzali gospodarski rast.”

Na istom tragu je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. ”Djelomično će povećati neto plaće radnika, no nažalost, to neće biti dovoljno. Morat ćemo upravo kroz kolektivno pregovaranje pronaći određenog prostora u dobiti poslodavca, naravno, povećanjem produktivnosti, dodatnim ulaganjem u tehnološki razvitak. Moramo sve učiniti da u Hrvatskoj cijena rada bude definitivno veća”.

Za čelnog čovjeka HNB- Borisa Vujčića porezno rasterećenje plaća je potez u dobrom smjeru. ”Kod nas je porezno opterećenje plaća relativno dosta visoko, ali porezno rasterećenje plaća je u svakom slučaju nešto što je dobro i potrebno”.

Dok je predsjednik Zoran Milanović u svom stilu dao osvrt. “Preko noći, preko plota pa se ti braco snađi. To nije fer play, a da ne pričam o političkim motivima. Ili porezna reforma, to voliš čuti kao vlast. Koliko njih ima, koji imaju plaću u najvišem razredu? 12 tisuća. Porezi u Hrvatskoj nisu visoki”.

Tako će za koji dan biti poznato na čiju će dobrobit zaista biti porezna reforma, a nema sumnje da će onda uslijediti novi val reakcija.