PREDSJEDNIK O RAFALEIMA: Ovo će nekima koristiti kao predizborna platforma

Svečanu primopredaju prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafalea, na kojoj u Francuskoj sudjeluju ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj, komentirao je s Hvara predsjednik Republike Zoran Milanović.

Izvor: Media servis

Nabavu zrakoplova, kaže, podržava, no podsjeća da je kupljen jako skup sustav koji je stvar prestiža. Bilo bi dobro, objašnjava, da imamo integrirani sustav protuzračne obrane koji si možemo priuštiti.

“Snaga tih aviona mjeri se i po tome koliko neki protivnih ima snage da te suzbije i da te drži na distanci. Ako protivnik ima modernu protuzračnu obranu, integriranu, pa čak da nema niti jedan avion, ne možeš mu ništa. U ovom slučaju bolje je imati nego nemati, ali to ne smije biti na uštrb opreme i streljiva kojih nam u drugim granama kronično, sada već opasno nedostaje. Mi ne možemo funkcinirati s nekoliko desetaka protuoklopnih raketa.”

Ovo će nekima koristiti kao predizborna platforma, a to je s PDV-om gotovo milijardu i pol eura, upozorio je Milanović.

“Mi sad plaćamo ogroman novac za nešto što je lijepo, moderno, ali užasno sofisticirano i skupo za održavanje. U slučaju da s nekime zaratimo, razmišljam s kime, ali ne pada mi nitko u ovom trenutku na pamet, što je dobro jer nemamo velike i agresivne susjede. To je neka dividenda koju ćemo u budućnosti crpiti i od toga imati sreće i koristi, ali ne se zanositi. Na kraju – kupili smo ih za kontrolu hrvatskog neba.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!