PREDSJEDNIK O PRIREZU: Nije slučajno da se želi oduzeti prihod gradovima gdje HDZ nije na vlasti

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju sajma „Modular Homes Expo“. Nakon obilaska izložbe montažnih i modularnih kuća, dao je izjavu za medije.

Kako je moguće da tri godine nakon potresa na Banovini nije dobila niti jednu modularnu kuću? Predsjednik je kratko odgovorio: “To morate pitati Vladu”, javlja HRT.

Suci su najavili da od ponedjeljka idu u štrajk. Milanović je kazao kako suci poput svih ostalih uspoređuju svoje plaće s drugima.

“Zaključili su da je to nepovoljno za njih i idu u štrajk. Nemam problem s tim, ali imam problem da dva tri suca od njih recimo 1700 divljaju u medijima i onda nakon toga pišu presude. Znate na koga mislim. Suci nisu političari. Imaju ogromnu moć. Ogroman većina taj posao radi odgovorno sa svješću koliki je pritisak i kolika su očekivanja, ali znate da uvijek ima kukolja”.

Milanović se nada kako štrajk neće dugo trajati. “Suci gledaju oko sebe i vide kako se drugi uspijevaju izboriti, a kada se država vodi parcijalno, uvijek će negdje voda puštati. Jako je važno da se ljudi osjećaju ravnopravno i da su vrednovani na isti ili sličan način kao oni s kojima se mogu uspoređivati”, istaknuo je.

Komentirajući najavu poreznog rasterećenja i rasta plaća, Milanović je rekao da se takve stvari nikada ne rade bez političkih motiva.

“Drago mi je da više ne koristite izraz reforma jer ovo to nije, ovo je prćkanje po poreznim stopama”, kazao je. “Oni koji imaju velike plaće ili veliku imovinu, na neki način to legalno skrivaju jer ih ne zahvaćaju porezne škare. Ovo s ukidanjem prireza, to se tako ne radi. Ne možete lokalnoj samoupravi na takav način izbiti prihod, dovesti je u nelagodnu poziciju da se mora pravdati pred biračima, pred građanima Zagreba, Rijeke i Splita, najvećih gradova u kojima HDZ nije na vlasti, i ne možete mi reći da je to slučajno. To su jeftini štosevi”, poručio je.

Milanović je rekao kako opet država svojom političkom voljom iz Zagreba odlučuje koliko će kome dati.