PREDSJEDNIK O ODGODI PUTA U BiH: Ne mogu biti prijatelj sa svima i razdragano šetati Baščaršijom

Zoran Milanović, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske bio je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“ i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

U obraćanju novinara komentirao je i odgodu svog puta u BiH: “Sve stoji u priopćenju. Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako se nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu. Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga”, rekao je Milanović.

“Dodik ih provocira, zato što mu gaze po prstima cijelo vrijeme. Razumijem ga, ne potičem to ponašanje, kažem mu: ‘Daj se skuliraj’”, rekao je predsjednik. Upitan misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, Milanović je rekao da pomaže i da bi inače bili izloženi stihiji. “Vlada ignorira svoj posao i ono što im je na raspolaganju, a to su sve diplomatske mjere za zaštitu državnih interesa, a to je hrvatski narod u BiH”, rekao je Milanović, kako piše N1.

“Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super”, rekao je Milanović.

Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo, ali je pogriješio što nije iskoristio instrument koji RH ima iz Bruxellesa, a to je blokada, rekao je Milanović, dodavši da je vrijeme da se promijeni veleposlanik u Bruxellesu.

“To je vrlo iskusna bivša hrvatska diplomatkinja, koja ima poziciju u EK i mora se mlatiti za hrvatske interese, a drugim okom imati na umu poziciji u Bruxellesu. Na pozicijama moraju biti ljudi koji su lancem vezani za poziciju Republike Hrvatske”, rekao je Milanović.

U BiH nije išao iz sigurnosnih razloga. “Kad imate posla s neprofesionalnim i neodgovornim ljudima, onda ne želite ni one koji su vas zvali dovesti u neugodnu situaciju”, rekao je Milanović.

Upitan o susretu s premijerom Andrejem Plenkovićem, Milanović je rekao da su se susreli u HNB-u, a da “on nije progovorio ni riječ”.